Stoppa nedrustningen av landsbygdens telefoni
Åke Edin.Foto: Scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi är därför utomordentligt oroade över att det samhällsägda Telia nu tar stormarna Gudrun och Per som intäkt för att starta nedrustningen av det fasta telefoninätet på landsbygden, och med det också den viktigaste och mest realistiska förutsättningen för bredband. Telia har beslutat lägga ner telefonstationer i Småland och i stället erbjuda sina abonnenter "fast mobiltelefoni" som det enda alternativet till den avvecklade fasta telefonin.
Alla vet att bredband i glesbygd huvudsakligen bygger på det fasta och heltäckande kopparnätet, ett nät som byggdes upp och vi alla betalade under den följd av år som Sverige låg i framkant inom telefonin. Detta nät har nu Telia tagit första steget för att avveckla! Fast mobiltelefoni i sin nuvarande utvecklingsfas är definitivt inget som efterfrågats och innebär för de flesta i glesbygd väsentliga försämringar. Möjligheten till ett bredband värt namnet är borta liksom möjligheten att välja annan operatör. Att man heller inte kunnat göra trovärdigt att ens själva telefonin håller likvärdig kvalitet som det fasta abonnemanget förbättrar inte saken. Kopplat till att Telia dessutom frånhänder sig ansvar för den nya utrustningen är det minst sagt märkligt att ett företag, som utger sig för att lyssna på sina kunder, hävdar att den erbjudna lösningen är "likvärdig eller bättre".
Möjligen bidrar den föreslagna tekniken och erbjudandet till att Telia når kortsiktigt bättre lönsamhet, men för landsbygdens boende och företag får deras närmast oseriösa agerande mycket negativa konsekvenser. Vi har varit, och är, mycket kritiska till att de medel som avsattes för utbyggnad av bredband i glesbygd inte användes som avsett. Att ett samhällsägt företag till och med agerar så att förutsättningarna ytterligare försämras är alarmerande.
Vi är inte motståndare till ny teknik och nya tekniska landvinningar och medverkar gärna till försök eller tester som kan vara till framtida nytta för oss. Men vi kan inte acceptera att landsbygden utan föregående diskussion eller samverkan får agera försöksområde för införande av ny teknik, särskilt när vi vet att det är förknippat med allvarliga försämringar. Även här måste staten "sätta ner foten" och som ägare inte tillåta en sådan utveckling och ett sådant agerande.
DEBATT
Åke Edin är ordförande och Staffan Bond är kanslichef för Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva.