Studieförbunden kräver svar om samhällets stöd

Studera i cirkel. Debattskribenten efterlyser kommuners och den borgerliga alliansens syn på studieförbundens framtid.                                                                                                             Foto: Ann-Sofi Rosenkvist/PRESSENS BILD

Studera i cirkel. Debattskribenten efterlyser kommuners och den borgerliga alliansens syn på studieförbundens framtid. Foto: Ann-Sofi Rosenkvist/PRESSENS BILD

Foto:

Västervik2005-07-16 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En kartläggning av kommunernas stöd till studieförbunden som Folkbildningsförbundet gjort visar fortsatta neddragningar av anslagen till studieförbunden trots att kommunernas ekonomi för närvarande är relativt stark.
Det är 14:e året i rad som kommunanslagen sänks och anslagen per invånare är idag cirka 45 kronor. Det är vad en ordinär pizza kostar. Vi menar att ett levande studiecirkel- och kulturutbud i kommunen måste vara värt mer än så.

Folkbildningsförbundet har uppmanat ansvariga ministern Lena Hallengren att ta initiativ till en dialog med kommuner och landsting om det nationella stödet till folkbildningen. Vi noterar med tillfredsställelse att ministern tagit ett sådant initiativ och bjuder såväl kommuner och landsting som studieförbund och folkhögskolor till samtal i höst.
Samtalen är ett led i arbetet med en ny folkbildningsproposition, en proposition som Lena Hallengren säger att studieförbunden måste känna sig hemma i. Vi hoppas att ministern blir tydlig i sitt budskap till, och i sina förväntningar på kommuner och landsting vad gäller stödet till folkbildningen.
Samtidigt som regeringen ska föra dessa samtal pågår samtal inom den borgerliga alliansen om en gemensam kulturpolitik, där stödet till folkbildningen är en av knäckfrågorna. Frågan är hur en eventuell borgerlig regering kommer att hantera stödet till folkbildningen?

Bland allianspartierna finns tre partier som vill höja statsanslaget till folkbildningen och ett parti som vill sänka det. Centerpartiet vill anslå 70 miljoner kronor mer än regeringen till folkbildningen. Folkpartiet vill anslå 31 miljoner mer och Kristdemokraterna har tydligt sagt att man ska värna ett generöst stöd till folkbildningen, även om man i sitt budgetalternativ inte föreslår några förändringar i jämförelse med regeringen. Moderaterna är det parti som vill skära ned kraftigt på stödet till folkbildningen. 300 miljoner kronor är sparbetinget.
Det är minst sagt olika syn på folkbildningen. Vilket parti väger tyngst i förhandlingarna?

Kommunerna, liksom samhället i stort, står inför många utmaningar som handlar om att möta medborgarna, att skapa motivation och engagemang för förändring.
Ett exempel är medborgarnas plats i det framväxande it-samhället. Allt fler tjänster och allt mer service erbjuds nu via olika former av it-lösningar, inte minst i kommunerna. It-samhället innebär omfattande förändringar i vardagen för alla medborgare, men en tredjedel står idag utanför därför att de inte kan, vill eller vågar utnyttja den nya tekniken.
Risken för att de digitala klyftorna permanentas är överhängande och det krävs en kraftfull folkbildningsinsats för att öka användarkompetensen och antalet användare. Bara så kan it-samhället bli ett demokratiskt samhälle till för alla. Studieförbunden har erfarenhet, kompetens och kontaktvägar för att kunna genomföra en sådan satsning.

Det spelar roll hur regeringen, men även hur den borgerliga alliansen avser att hantera folkbildningen. Det spelar roll hur socialistiska, borgerliga eller andra majoriteter i kommunerna hanterar folkbildningen. Det spelar roll för studieförbundens möjligheter att fortsatt kunna bidra till människors livsmakt och lokalsamhällets utveckling.
Folkbildningens tid är kommen, säger Lena Hallengren. Vad säger den borgerliga alliansens företrädare? Vad säger företrädarna för de kommuner som sparar på folkbildningen, vad säger ni som satsar mer på studieförbunden? Deltagarna i 310 000 studiecirklar väntar på svar i god tid före valet!
DEBATT
Maicen Ekman är generalsekreterare i studieförbundens intresseorganisation Folkbildningsförbundet.
Läs mer om