Svenska seniorer surfar i cirklar
Seniorsurfare. Maicen Ekman påtaler den höga andelen äldre som använder nätet och mobiler i Sverige. Foto: Frida Hedberg/SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är inte osannolikt att hon söker information om flyg, hotell och turistattraktioner på internet.
Kanske bokas även resan digitalt. Hälften av Sveriges pensionärer i åldern 65-74 år använder idag internet visar en färsk rapport av Olle Findahl, World Internet Institute.
Om man vänder på steken och tänker sig att en yngre pensionär från något av de tre nämnda Medelhavsländerna vill resa till Sverige - då blir bilden en annan. Semestern planeras troligen med hjälp av resekataloger, resebyråer och telefon. Bara några enstaka procent av de yngre pensionärerna i Spanien, Italien och Grekland har nämligen kopplat upp sig på nätet.
Internets spridning startade ungefär samtidigt i de flesta industrialiserade länderna, men snart drog Sverige ifrån. Hur kommer det sig? En anledning är att den äldre befolkningen började använda tekniken.
Varje år fyller cirka 90 000 svenskar 65 år. De har nyligen lämnat arbetslivet bakom sig, men förväntas ha många aktiva och innehållsrika år framför sig. Samhället gör bäst i att förvalta deras kraft, engagemang och nyfikenhet. För att fullt ut vara en aktiv samhällsmedborgare krävs idag digital kompetens.
Årligen lär sig cirka 20 000 pensionärer att använda den moderna tekniken i studiecirklar.
Bankärenden och myndighetskontakter ska skötas, digitala foton lagras och kontakten med vänner och barnbarn på andra sidan jordklotet upprätthållas via e-post.
På Medborgarskolan arbetar man enligt konceptet "äldre lär äldre". Personalen utbildar ett antal äldre personer, som redan har lite datorvana. De fungerar sedan som ideellt arbetande "halvledare", som i sin tur lär ut till sina cirkeldeltagare. Det upplevs som positivt att ha en ledare "av den egna sorten".
Många studiecirklar arrangeras i samarbete med en pensionärsförening. Tillsammans med PRO anordnar ABF cirklar i mobilanvändning. Den som tröttnat på att fråga en yngre person som visar genom att snabbt trycka över knappraderna och säga "så gör du så här och så här" kan istället anmäla sig till cirkeln "mobilär". Här lär man sig använda mobiltelefonen tillsammans med andra äldre - i sin egen takt. Då går det mycket bättre.
Människor som lär genom hela livet blir aktivare medborgare. I takt med att samhället förändras måste vi kontinuerligt hämta ny kunskap. Det är inte möjligt att lägga lärandet på hyllan på studentdagen.
Genom studieförbunden kan människor hänga med i utvecklingen även på äldre dagar. Därmed väljer de kanske att planera nästa resa genom att surfa mellan semesterparadisen hemma framför datorn.
DEBATT
Maicen Ekman är generalsekreterare i studieförbundens intresseorganisation Folkbildningsförbundet.