Svenskar och norrmän samarbetar mer i norr
I Norge. För ett par veckor sedan besökte representanter för den svenska regeringen sina kollegor i Norge för att diskutera samarbete i norr. I besöket ingick en visning av Statoils anläggning på Melkøya. Statoils informationschef Sverre Kojedal (till vänster) guidade koncernchefen Helge Lund, Sveriges utrikesminister Carl Bildt, näringsminister Maud Olofsson och norske utrikesministern Jonas Gahr Støre.Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nya norska regeringen vill göra miljön till den enskilt största frågan. Norge vill bli Europas "strängaste miljöland".
Om detta intensifierade samarbete Sverige-Norge informeras vi om under ett tredagarsbesök i Oslo. Norge upplever som Sverige en högkonjunktur. Norge har i den så kallade oljefonden en trygghet på flera hundra miljarder norska kronor. Försök att finna nya oljerika områden görs. Norge andas optimism.
Norska regeringens satsning på Barentsregionen är tydlig och prioriterad. Norge vill utveckla grannskapet med Ryssland, bekämpa illegalt fiske och på ett ansvarsfullt sätt förvalta de förnybara fiskeresurserna. Vad gäller relationen till Ryssland ligger fokus på utvidgat energisamarbete, åtgärder för att underlätta passager över den norsk-ryska gränsen, arbetskraftsinvandring och att ge ryska studenter möjlighet till studier vid norska läroanstalter.
Även för Sverige finns viktiga intressen att bevaka, inte minst från näringslivssynpunkt. Det är också därför som en näringslivsdelegation under ledning av Marcus Wallenberg med vice statsminister Maud Olofsson, Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe i juni träffades i Tromsö.
Näringslivsdelegationen diskuterade möjligheterna till samarbete om petroleum, gruvdrift, marin bioprospektering och rymdteknologi. Näringslivets roll i de bägge länderna är avgörande för att samarbetet skall kunna utvecklas.
Som det sägs ligger det också i Sveriges och Norges intresse att i samverkan med främst Ryssland bidra till att ytterligare stärka den goda säkerhetspolitiska situationen i nordområdena. Ett brett samarbete ökar möjligheterna att möta hot som gränsöverskridande organiserad brottslighet, spridning av massförstörelsevapen, smittsamma sjukdomar och människohandel
Helt klart är att petroleumverksamheten i Barentshavet kommer att leda till ökad ekonomisk aktivitet med nya möjligheter för svenska företag att medverka både i offshore-projekt och i utvecklingen på land.
Som exempel nämns svenska LKAB som investerat en miljard kronor i en moderniserad utskeppningsanläggning i norska Narvik.
Ett exempel på hur gruvnäringens expansion i Sverige också har positiva effekter på Norge.
Svenska och norska regeringarna hoppas också att universitets- och forskningsmiljöerna i norr skall delta i detta arbete. Nutek och norska motsvarigheten Innovasjon Norge skall inleda förhandlingar om stärkt samarbete i de nordliga regionerna. Miljöteknologi och miljöövervakning är andra viktiga delområden för breddat samarbete.
Ja, uppräkningan av samarbetsmöjligheter mellan Norge och Sverige kan göras längre. Men exemplen visar att det finns potential i samarbetet. Hittills, som norrmännen uttrycker det, har ryssarna svarat positivt på de norska propåerna. Låt oss hoppar att förväntningarna infrias.
Den gemensamma svensk-norska satsningen på de nordliga områdena är vidare ett gott exempel på att det nordiska samarbetet är nära nog i full blom - precis som den svenska sommaren.