Sverige är sedan decennier ett generöst biståndsland. År 2005 gav Sveriges skattebetalare strax över 25 miljarder kronor i bistånd. I år ger svenska skattebetalare över 38 miljarder kronor.
Att resurserna har ökat så kraftigt beror främst på två saker: För det första har regeringen levt upp till FN:s enprocentsmål, vilket vi är ett av de få länder i världen som gör. För det andra har Alliansen drivit en sund ekonomisk politik som ger hög sysselsättning och tillväxt.
När Sverige har en bra ekonomi kan vi hjälpa många fler människor, och vi gör det numera mer effektivt. Förra året gav Sverige mest i bistånd i hela världen sett till vår inkomst och befolkningsmängd.
Nyligen debatterades regeringens nya biståndspolitiska plattform i riksdagen. Det finns trots allt stora politiska skillnader mellan Alliansen och de fyra oppositionspartierna. Biståndsplattformen är grunden för vad Alliansen vill att det svenska biståndet ska åstadkomma för människor som lever i fattigdom och förtryck.
Sverige har i dag, tack vare regeringens ansvarsfulla politik, starkare offentliga finanser än de flesta andra länder i Europa. Vi har också ett moraliskt ansvar att bistå människor i kriser, katastrofer och konflikter med ett starkt humanitärt engagemang. Vi ska använda våra resurser så effektivt som möjligt.
Under de senaste sju åren har Alliansen gjort det svenska biståndet bättre, och det är vi stolta över. Biståndet måste vara meningsfullt och göra nytta. Svenskt bistånd gör stor skillnad i fattiga och förtryckta människors liv. Det leder till konkreta resultat och bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling. Svenskt bistånd är tydligt i sina värderingar om jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter.
En ansvarsfull biståndspolitik måste kunna prioritera. Alliansens biståndspolitik handlar om fokusering, ökad transparens och ökad effektivitet. Vi ska inte vara överallt, men vi ska vara där vi behövs som mest. Svenskt bistånd fokuserar sedan 2006 på resultat och på att göra skillnad.
Transparens är en fråga om ansvar mot de människor som biståndet ska nå och gentemot svenska skattebetalare.
Ett effektivt bistånd kan inte bara bygga på god vilja, utan måste leverera verkliga resultat. Vi har en hög ambition för biståndet och därför kräver vi en ansvarsfull hantering av biståndsmedel. Det innebär högt ställda krav på ekonomisk styrning och rapportering, kamp mot korruption i både biståndsorganisationer och samarbetsländer och en beredskap att agera kraftfullt mot missförhållanden.
Våra starka offentliga finanser gör att vi fortsatt kan vara en av de största biståndsgivarna i världen, och det är något vi ska vara stolta över. Den som har ordning på jobben och ser till att det lönar sig att arbeta kan även se till de fattigaste och mest utsatta. Sverige ska fortsätta att föregå med gott exempel genom att ge generöst bistånd till världens fattigaste. Svenskt bistånd ska hjälpa människor där det behövs, när det behövs och utifrån den enskilda människans behov.