Sverige vill inte stoppa handel med illegalt virke
Skogsskövling. Olaglig skogsavverkning pågår på grund av i-ländernas ökande efterfrågan på billigt timmer och träprodukter.Foto: Greenpeace/Philip Reynaers
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Eller rättare sagt - Sveriges syn på hur unionen inte ska bekämpa handeln med illegalt avverkad skog. Trots att handeln driver på skövlingen av de sista urskogarna i världen, är Sverige ett av få EU-länder som motsätter sig att EU kriminaliserar den illegala handeln.
Om du importerar och säljer dvd-skivor i EU som piratkopierats i till exempel Hongkong så kan du få böter eller till och med fängelse. Men när företag i Europa köper eller säljer illegalt avverkat timmer från Borneos sista regnskogar, får de inte ens sitt timmer beslagtaget. Anledningen är att det inte finns några lagar som hindrar illegalt avverkat virke från att hamna i din lokala butik och i ditt hem.
Allting, från pappersprodukter till möbler eller plywood, kan komma från illegalt avverkade skogar, bland annat från tidigare orörda regnskogar. Det leder till att många djur- och växtarter riskerar att utrotas. Ofta förstör den illegala avverkningen lokalbefolkningens möjligheter att skaffa mat, rent vatten och traditionella mediciner och underminerar deras kultur och sätt att leva.
Motorn bakom den olagliga avverkningen är framför allt i-ländernas ökande efterfrågan på billigt timmer och träprodukter. Den europeiska marknaden är en av världens största timmermarknader.
Greenpeace, Naturskyddsföreningen och WWF vill, tillsammans med 160 andra miljö-, utvecklings- och människorättsorganisationer över hela världen, att lagar skapas som förbjuder försäljning av illegalt avverkat timmer i Europa. Även 80 europeiska företag, till exempel Ikea, Skanska, Kinnarps och ICA, har undertecknat ett upprop med samma innebörd.
Tyvärr motarbetar den svenska regeringen, tillsammans med Finland och Frankrike, en sådan lagstiftning med motiveringen att den skulle vara för svår och för dyr att införa och upprätthålla. Det är en motivering som inte håller. EU har hittills lyckats stänga sin marknad för andra typer av ovälkomna varor, som vissa giftiga kemikalier, viss typ av mat, piratkopierade cd-skivor och utrotningshotade djur. Att det är svårt att upprätthålla en lag betyder givetvis inte att lagen inte borde finnas. Tänk om regeringen skulle resonera så om trafikregler och brottslagstiftning.
Istället vill regeringen förlita sig på frivilliga avtal mellan EU-länder och exportländer som ska se till att det exporterade timret är lagligt avverkat. Men problemet är att importörer i EU kan fortsätta handla med illegalt avverkat virke från länder som inte har skrivit under något avtal. Dessutom kan länder med avtal fortsätta exportera illegala produkter till EU via ett land utan avtal - ett mycket vanligt sätt att tvätta svartvirke vitt.
Den svenska regeringens inställning är därför klart negativ både för världens skogar och för de människor som är beroende av skogarna för sin överlevnad. Dessutom leder regeringens hållning i frågan till att det blir omöjligt för konsumenter och försäljare att försäkra sig om att varorna de köper och säljer är lagliga.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson och den svenska regeringen borde omgående lyssna på de organisationer, konsumenter och företag som bryr sig om miljö och mänskliga rättigheter och sluta blockera en kriminalisering av handeln med illegalt avverkad skog.
DEBATT
Dima Litvinov är kampanjledare på Greenpeace. Anders Modig är naturvårdschef på WWF. Mikael Karlsson är ordförande för Naturskyddsföreningen.