Sydkorea utvecklas i rekordfart

Sydkorea. Landet är på ekonomiskt uppåtgående men utvecklas inte i riktning mot västerländerna enligt Sveriges ambassadör i Seoul.Foto: Lee Jin-man/Scanpix

Sydkorea. Landet är på ekonomiskt uppåtgående men utvecklas inte i riktning mot västerländerna enligt Sveriges ambassadör i Seoul.Foto: Lee Jin-man/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-07-16 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Steget från Japan över till Sydkorea är inte långt. Jag har på nytt haft kontakt med ambassadören i Seoul, Lars Vargö, som varit där nu snart ett år.
Rapporteringen i svenska media om sydkoreansk politik är minst sagt sporadisk. Jag vill gärna hålla med tv-mannen Lars Adaktusson, som nyligen skrev att Sveriges Television har fler medarbetare i Arvika än i hela Asien. Lite orättvis sagt kanske men ändå betecknande för hur snävt vi ser på världen utanför Arvikas och Sveriges gränser.
Lars Vargö beskriver gärna rekordfarten i den sydkoreanska ekonomin. Sydkorea är i dag världens tionde eller elfte största ekonomi. Disponibla inkomsten per person är större för en korean än för en svensk. Landet är en mogen och modern industristat med bland annat världens största varvsindustri. Och en blomstrande bilindustri.

Det Lars Vargö mest vänder sig mot är uppfattningen i väst att länder som Sydkorea, Japan och Kina håller på att utvecklas i västerländsk riktning. Det är ett grundläggande fel. Östasien är en mycket stark civilisation i sig och det rör sig snarare om en snabb modernisering av " Österlandet", på dess egna villkor.
Innan vi vet ordet av, menar Lars Vargö, är det kanske Österlandet snarare än Västerlandet, som kommer att ställa krav och besluta om vilka ramar vi skall hållas oss inom, när vi diskuterar frågor om mänskliga rättigheter, öppenhet och jämlikhet. Ett sätt att undvika detta är att dessa länder ges mer uppmärksamhet, att vi lär oss av deras starka sidor och att aktivt och kreativt diskutera de sidor som vi inte tycker oss kunna acceptera.

På svenska ambassaden i Seoul arbetar fem från Sverige utsända medarbetare, fem lokalanställda och en handelssekreterare, chef för Exportrådets kontor. Enligt Lars Vargö krävs för gott resultat ett intensivt närverksbyggande för att få ärendena att gå framåt. Inte minst gäller det stödet till de 70 svenska företagen med verksamhet i landet.
Med riktade insatser på de rätta platserna och vid de rätta situationerna kan många dörrar öppnas samtidigt. Tvärtom kan också mycket gå snett om man uttrycker sig och uppträder på ett felaktigt sätt.
Sverige har ett mycket gott renommé. Vårt goda namn kommer från de insatser som svensk sjukvårdspersonal gjorde under Koreakriget och de insatser som svensk personal har åstadkommit och åstadkommer i Pamunjon på gränsen mellan Syd- och Nordkorea, denna Asiens krutdurk väl jämförbar med Mellersta Östern. Det finns över en miljon stridsberedda soldater på den nordkoreanska sidan, bara fem mil från Seoul.

Lars Vargö menar, att vi inte skall utesluta ett krig. Men detta krig skulle betyda slutet för Nordkorea och är därför mindre sannolik som ett medvetet val. Den koreanska återföreningen är något som ständigt står på dagordningen i Sydkorea. Men medan Sydkorea håller på att utvecklas till att bli ett av världens rikaste och mest avancerade länder gäller raka motsatsen för Nordkorea
Östasien är en region full av potentiella konflikter och historiska misslyckanden. Men samtidigt vävs länderna allt närmare varandra ekonomiskt och i de mellanfolkliga kontakterna. För första gången på länge tycks de politiska ledarna se på ett fördjupat regionalt samarbete som en realistisk nödvändighet. Europa och EU nämns, säger Lars Vargö, allt oftare som ett efterföljansvärt exempel på hur man vänder konflikter till samarbete.
EU alltså som ett exempel för Östasien på gott mellanfolkligt samarbete. När skall den insikten nå många EU-skeptiska svenskar att EU i grunden är en mellanstatlig organisation, vars yttersta mål är att undvika krig i Europa ?
Kolumnen
Bertil Jobeus 
Läs mer om