Syre krävs till hav och havsmiljöpolitik
Östersjön. Folkpartisterna ställer krav på regeringen om åtgärder för förbättring av Östersjöns miljö. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Då krävs nya grepp för att få den svenska politiken fokuserad på åtgärder, inte bara utredande, och för att snabbt få fram en handlingsplan med konkreta åtgärder för Östersjöländerna. Ett sådant grepp som folkpartiet drivit är att en havsmiljöambassadör skulle tillsättas. Detta har nu skett och nu måste en samlad svensk aktion komma igång med vetenskapliga, politiska och diplomatiska insatser för att öka takten i arbetet.
Betydligt bättre samordning och tydligare ansvar kommer att betyda mycket för våra möjligheter i det nationella och internationella arbetet. Vi har hört det förut, men nu både kan och bör Sverige ta initiativet och medverka till det internationella genombrott som behövs för havsmiljön i allmänhet och Östersjön i synnerhet.
Vi får inte försitta den unika chans som EU-ordförandeskapet 2009 ger oss.
Folkpartiet vill också att insatser görs för att stärka det globala marina miljösamarbetet för att genomföra grundtankarna i besluten från Stockholmskonferensen 1972, där FN:s regionala havsprogram inrättades. Sverige bör arbeta för en ny Stockholmskonferens i FN:s regi för att stärka det globala havsmiljöarbetet.
Nationellt ligger fokus på åtgärder och pilotprojekt parallellt med forskning i de områden som göder havet mest vilket vi länge krävt. Övergödningsproblemen är som störst i egentliga Östersjön och Sveriges bidrag till den delen av Östersjön kommer främst från södra Sverige.
Arbetet med att finna de områden som göder havet mest, identifiera källorna som ger störst belastning totalt, var insatserna ger störst effekt och utprovning av åtgärder måste snabbt komma igång.
Det är bra att regeringen tydligt markerar att den största delen av havsmiljöarbetet ska göras på land där källorna till utsläpp och övergödning ska åtgärdas. Det beskedet har många av oss väntat på.
Något som, enligt de flesta bedömare, däremot kommer att dröja är det avgiftssystem för handel med utsläppsrätter på kväve och fosfor från mark som miljöminister Andreas Carlgren (c) ofta lyfter fram. Vi måste redan nu införa hårdare krav och regler för utsläpp. Folkpartiets förslag om krav på miljöcertifiering av lantbruksföretag för att få LBU-bidrag (EU-medel) i känsliga och belastade områden ger snabbare effekt.
Att tiopunktsprogrammet undviker att tydligare ta upp oljetankertrafiken och olycksrisken för Östersjön är oroande. Just nu byggs oljetankers för Östersjön med ett tonnage vi hittills aldrig haft där.
Folkpartiet liberalerna har under en följd av år levererat förslag för att möta detta hot. Flera förslag har fått stöd av och sedan drivits av övriga allianspartier. Därför kräver vi besked om när regeringen kommer att lämna förslag på ytterligare effektiva skyddsåtgärder till Östersjöns klassning som särskilt känsligt havsområde, praktiskt och juridiskt fungerande nödhamnar och ett trafikövervaknings- och trafikledningssystem för den tunga fartygstrafiken i Östersjön.
Alliansregeringens havsmiljöstart är en bra början men nu är det upp till bevis - varken Östersjö eller Västerhav kan vänta. Folkpartiet kommer att fortsätta bidra till en offensiv havsmiljöpolitik.
DEBATT
Samtliga artikelförfattare representerar folkpartiet. Sverker Thorén är ordförande för Gröna liberaler. Birgitta Ohlsson är riksdagsledamot och ledamot av utrikesutskottet. Anita Brodén är riksdagsledamot och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.