Tillsammans blir hembygden bättre

Västervik2014-02-26 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är född och uppvuxen i Västervik. När jag träffar folk från andra landsändar brukar jag skämtsamt säga att vi är det sydligaste norrlandslänet med stora avstånd. Vi ser industrier som lägger ner eller flyttar och flyttströmmar som går mot våra större städer.

En ganska dyster beskrivning av min hembygd. Men är det så dystert? Som förtroendevald får jag ofta förmånen att ta del av de mest skiftande verksamheter. En del har funnits här i många år, andra är nya spännande uppstickare. Vi ser fruktsamma exempel på nya företag inom turism- och besöksnäringarna i hela länet, till exempel Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Öland, och glasbruken. Destinationer som skapar unika förutsättningar för besöksnäringen.

Men räcker några få stora aktörer om inte hela länet lever? Vi har stor landsbygd med många fina samhällen som på mer eller mindre innovativt sätt slåss för att både överleva och utvecklas. Vi vill ha kvar en god service med skola, vårdcentral, mataffär och kommunikationer. Och här ligger en stor utmaning för oss förtroendevalda, men även för företagare, privatpersoner och intresseföreningar. Vi måste samarbeta.

Visst finns det bidrag och investeringsstöd att söka från kommuner, landsting, stat och EU. Men om det ska bli ett varaktigt arbete som är hållbart över tid så tror jag att vi måste hitta kloka och nya strategier.

Allt detta kräver mod, nyfikenhet, klokhet och kanske lite galenskap från politik, näringsliv, tjänstemän och föreningsliv. Men viktigast är alla eldsjälar som gör stora insatser i länet. Därför behöver vi ge utrymme för de människor som har förmågan och modet att pröva nya lösningar. Vi vet inte vad som kommer att vara framgångsfaktorer i framtiden och därför måste vi pröva en mångfald av lösningar. Vissa kommer att misslyckas och några få lyckas men de är dock våra framtidshopp.

Jag vet att vi som är förtroendevalda också har en resa att göra. Vi har fortfarande regelverk och byråkratiska system som förhindrar och försvårar för de som är beredda att satsa. Ofta talar vi om dessa frågor på lokal nivå, men jag anser att vi måste börja arbeta med satsningar även på nationell nivå. Vi måste sätta ett tak för byråkrati och regelkrångel.

Till exempel har vi fortfarande strandskyddsregler som begränsar företagsutveckling och bostadsbyggande i vår kommun. Förutsättningarna för att göra avdrag för arbetsresor måste bli bättre, många pendlar mellan fem och tio mil för att jobba i vår närhet. Milavdraget har inte förändrats på fem år, trots dyrare drivmedel, samtidigt som taket för reseavdraget ökat. Möjligheten att få resa till jobb och aktiviteter i vår kommun måste tvärtom uppmuntras. Till exempel är vägen mot Linköping är smal och lappad, vilket gör det svårt och farligt att pendla i den riktningen. Större delen av vägnätet saknar fortfarande viltstängsel. Här finns mycket att arbeta med.

Nu kavlar vi upp ärmarna, och tillsammans gör vi vår fina hembygd ännu bättre.

Läs mer om