Tillväxt skapar välfärd
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enligt SCB:s befolkningsprognos från år 2004 kommer befolkningen i den förvärvsaktiva åldern knappast alls att öka. För närvarande är det bara 65 procent av befolkningen i åldern 20-64 år som är i arbete, ett tal som varit oförändrat i över tio års tid.
Om det ska bli någon ökning i de totala arbetsinsatserna i samhället måste därför summan av arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade minska. Ett minskat totalt antal människor i ersättningssystemen skulle också frigöra ekonomiska resurser, som kunde överföras till verksamheterna i kommuner och landsting. Hur kan vi då skapa dessa nya arbetstillfällen?
En lösning är att tänka nytt och att ta sig förbi tankemässiga låsningar. Attityden till företagande måste till exempel bli mer positivt och tillåtande.
Att stimulera personal inom offentlig verksamhet att få överta verksamhet i egen regi är ett sådant sätt. Man får då en bredare arbetsmarknad samtidigt som de anställda får möjlighet att ta ett större eget ansvar och kunna påverka verksamheten i större utsträckning. Detta ger ett ökat nyföretagande och skapar tillväxt som sprider sig även till andra verksamhetsområden och delar i regionen.
Folkpartiet har länge krävt skattelättnader på hushållsnära tjänster. Tyvärr låter sig regeringen mer ledas av gamla fördomar mot städjobb än av seriösa utredningar.
Skattelättnader på hushållsnära tjänster skulle kunna ge
10 000 nya jobb och 400 miljoner till statskassan enligt beräkningar som Konjunkturinstitutet gjort åt Almega. I Finland har man nått mycket goda resultat så det finns praktiska exempel som man kan dra erfarenhet av.
Framför allt skulle skattelättnader på hushållsnära tjänster få mycket positiva effekter inom äldreomsorgen där verksamheten skulle utgöra ett viktigt komplement till den kommunala hemtjänsten. På det sättet skulle hemtjänsten kunna få avlastning genom att de äldre erbjuds fler alternativ till hjälp i hemmet. Många äldre skulle därigenom kunna stanna kvar längre i en trygg och bekant hemmiljö.
Sverige och Kalmar län behöver alla nya jobb vi kan få men då behövs en rejäl satsning på ett bättre företagsklimat. Sänkt skatt på hushållsnära tjänster och ökad avknoppning av offentligt driven verksamhet skulle vara steg i rätt riktning.
DEBATT
Pierre Edström är folkpartist och är ledamot i Regionförbundets styrelse i Kalmar län och sitter i landstingsfullmäktige.
Pierre Edström är folkpartist och är ledamot i Regionförbundets styrelse i Kalmar län och sitter i landstingsfullmäktige.