Tillväxtfientliga småpartier skadar länet

Västervik2004-11-19 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Statsministern har som bekant antytt att miljöpartiet kanske, möjligen och eventuellt skulle kunna få några regeringsposter i framtiden. Mona Sahlin, som nu blivit minister för litet av varje, har givit eldunderstöd och entusiastiskt förklarat att ?det gröna folkhemmet? är hennes stora vision (?grej?). För att förverkliga detta framtidsprojekt behövs det bland annat högre skatter på bensin, diesel och el.
Nu kan man förstås tycka att det är illa nog med det inflytande småpartierna har över politiken redan nu. De har visserligen inga statsrådsposter, men åtskilliga välbetalda tjänster i regeringskansliet. Regeringen är beroende av vänstern och miljöpartiet för att få igenom sina förslag i riksdagen, och den situationen har dessa partier förstått att utnyttja.

Småpartierna är dyra i drift när regeringen köper makt, som journalisten Anders Isaksson nyligen uttryckte det.
Inte minst för en typisk glesbygdskommun väntar bistra tider om vänstersamarbetet får fortsätta. Enligt en beräkning av Motorbranschens Riksförbund kommer budgetpropositionens skatteförslag att leda till kostnadsökningar som blir särskilt svåra i glesbygden. Ett liv med arbetsresor, fritidsaktiviteter och inköp är besvärligt för den som saknar bil.
Ser vi till hela Kalmar län kan vi notera många negativa effekterna av den nuvarande röd-gröna röran:

? I vårt län är det många som bilpendlar till jobbet. Redan i dag kostar bensinen över tio kronor litern. Sju av dessa tio kronor är ren skatt. Miljöpartiet har uttryckt att man gärna vill att bensinpriset skall stiga till 15 kronor. En miljöminister (mp) skulle drabba Kalmar län hårt. Vi kan inte straffbeskatta biltransporter om vi ska få hela Sverige att leva.
? Större makt för miljöpartiet i regeringen riskerar också att slå ännu hårdare mot kärnkraften i Sverige.
När Barsebäck är nedlagt kommer blickarna riktas mot Oskarshamn. 3.000?4.000 personer där är direkt eller indirekt beroende av kärnkraftverken för sin försörjning. De högre elpriserna kommer förstås att drabba företag och hushåll också i Kalmar län.
? Regeringen för, kanske på grund av de tillväxtfientliga samarbetspartierna, en svag politik för nya och växande företag, något vi verkligen skulle behöva i Kalmar län. Företagens nya kostnader för sjukförsäkringen är det senaste exemplet på pålagor som motverkar företagande och arbete.
? Det senaste sveket mot Kalmar län var att upprustningen av E 22 lades i malpåse. För att klara den framtida trafiken måste
E 22 byggas ut till två filer med 110 kilometer i timmen som standard.
Regeringen och stödpartierna föredrar däremot att satsa mångmiljardbelopp på till exempel Norrbotniabanan.

Ingenting tyder på att den nuvarande rödgröna vänsterkartellen kan föra en politik som utvecklar Kalmar län. En regering som låter sig styras av tillväxtfientliga småpartier skadar vårt län och hela Sverige.
DEBATT
Nils Fredrik Aurelius, Kalmar, är moderat riksdagsman.
Läs mer om