Tjustbanan är en livsnerv som ska värnas

I morgon återinvigs Tjustbanan och de nya tågen som ska trafikera banan börjar gå enligt tidtabell på måndag. I två debattartiklar nedan skriver politiker, från Moderaterna i den ena artikeln och från de rödgröna partierna i den andra, om sin syn på banan och kollektivtrafiken i regionen.

Främst Harald Hjalmarsson (M) medskribent till artikeln, följd av Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och Mats Hugosson (C), när tågen testades för några veckor sedan. Arkivbild: Hans Brandin

Främst Harald Hjalmarsson (M) medskribent till artikeln, följd av Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och Mats Hugosson (C), när tågen testades för några veckor sedan. Arkivbild: Hans Brandin

Foto: Brandin Hans

Västervik2010-06-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lördagen den 5 juni invigs de nya tågen på Tjustbanan. Det blir en välbehövlig nystart efter en längre tid med negativa inslag. Banans låga standard, trasiga och åldrande tåg samt helt inställda turer har varit vardagsmat för resenärerna och de boende längs Tjustbanan under alldeles för lång tid. När alliansen övertog styret av Sverige valde vi att högprioritera infrastrukturen eftersom årtionden av undermåligt eller bortprioriterat underhåll. Så fort utredningsarbetet var klart kom närtidssatsningen 2008 där en rad projekt i Kalmar län drog högvinst: Upprustningen av Kust-till-Kust-banan och Emmabodabanan, riksväg 25 mellan Nybro och Växjö, E22:ans ombyggnad till 2+1-väg är några exempel. Under senvintern presenterade så alliansen den stora övergripande infrastrukturplanen på nästan 500 miljarder kronor fram till 2021. Till detta skall läggas regeringens skrivelse till Trafikverket över järnvägar som ska prioriteras för upprustning, med 40 miljarder kronor i potten, där Tjustbanan specifikt omnämns. Vidare är det glädjande att även Regionförbundet och Trafikverket valt att satsa drygt 200 miljoner kronor på Tjust- och Stångådalsbanan. När vi blickar framåt mot investeringarna i infrastrukturen i sydöstra Sver- ige är det med stor övertygelse som vi ser järnvägen som en viktig faktor i utvecklandet av den potential som både Kalmar län och Östergötlands län besitter, inte minst arbetsmarknadsmässigt. I takt med att resandet för både yrkesutövare, studenter och turister tilltar är det lätt att inse att svenskarna idag är mycket benägna att bo på en ort och arbeta eller studera på en annan. Då är det viktigt att vi har fungerande, miljövänliga, kvicka och tillförlitliga transportmedel. Norra delen av Kalmar län och sydöstra delen av Östergötland har under senare år drabbats av större strukturella omläggningar - inte minst med tanke på nedläggningen av industrier samt expansionen av både läro- och sjukvårdscentrum i Linköping. Tjustbanan är för oss det självklara alternativet att skapa goda pendlingsmöjligheter mellan Västervik, Åtvidaberg och Linköping. Järnvägen kommer att ge Västervik och Tjust starka länkar till en utvidgad Östgötaregionen, på liknande sätt som dagens Östgötapendeln redan gör det för småländska Tranås. Därför är det extra glädjande att åka med när de nya tågen invigs lördagen den 5 juni samt att alliansen på alla politiska plan är samstämmig i vikten av den kommande upprustningen av Tjustbanan. Det är helt enkelt så att vi inte har råd att mista järnvägslänken mellan norra Kalmar län och Östergötland, utan Tjustbanan är en livsnerv som ska värnas.
Debatt
Jan R Andersson (M) är riksdagsledamot för Kalmar län, Finn Bengtsson (M) är riksdagsledamot för Östergötlands län, Harald Hjalmarsson (M) är, kommunstyrelsens ordförande i Västervik, Paul Lindvall (M) är kommunalråd Linköping och Sverre Moum (M), kommunalråd i Åtvidaberg.
Läs mer om