Tjustbanan - ett test på regionens sammanhållning

Världsunikt projekt. Biogaståget mellan Västervik och Linköping invigdes för ett och halvt år sedan. De båda debattskribenterna vill att det lyfts fram som en nydanande möjlighet för fossilfria transporter. Arkivbild: Anders Steiner

Världsunikt projekt. Biogaståget mellan Västervik och Linköping invigdes för ett och halvt år sedan. De båda debattskribenterna vill att det lyfts fram som en nydanande möjlighet för fossilfria transporter. Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-03-20 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En region blir starkare om den håller samman. Det har Västra Götaland och Skåne insett. För att öka sammanhållningen har man där satsat på komfortabla regionaltåg och trafiken ökar stadigt varje år. Oavsett framtida regioner på kartan, så är det förmågan att samarbeta över administrativa begränsningar som ger och kommer att ge framgångar lokalt och regionalt. Alla vinner på samarbete!
Kalmar län har lyckats i sin strävan att dra till sig nya investeringar. Man jobbar över såväl läns- som nationsgränser för att nå framgång. Kustlänet som nod till sjöfarten och östsidan har blivit en viktig del i infrastrukturen där industrispåren till våra hamnar är viktiga noder. Noder som naturligtvis måste ha kontakt med inlandets logistik, både för gods- och persontrafik.
Den klassiska Transibiriska järnvägen har åter kommit i fokus som en länk till väst och öst. Kalmar län har tvärpolitisk samsyn för infrastrukturen och satsningar.

Holiday Clubs etablering i Västervik, en resort- och semesteranläggning av klass för drygt 1,5 miljarder kronor, är nyligen beslutad. I Kalmar har man klubbat en kinesisk mässhall för 1000 företag som blir Europanod för affärer med Kina. Etableringen räknas ge cirka en halv miljon resenärer.
För Östergötland kan det var av värde att nå Kalmar län snabbt och bekvämt, det vill säga med tåg. Traditionellt söker sej mängder av semestrande östgötar till kusten under sommarhalvåret, liksom mängder av studenter och arbetspendlare söker sig till Linköping från Kalmar län.

Med de nyinvesteringar som sker kommer säkert arbetsmarknaden i Kalmar län vara av intresse även för östgötar. En öppnare marknad för persontransporter under turistsäsong anas, även utökad gotlandstrafik och annan östersjötrafik som ett av världens säkraste innanhav.
Därför bör landstingen i Östergötland utnyttja reserverat statsbidrag för investeringar i nya fordon, 50 procent statsbidrag för två nya motorvagnar, värde cirka 40 miljoner kronor. Östergötland och Kalmar län behöver enbart lägga ut 40 miljoner kronor var för att få tre nya motorvagnar. Dessas kan ju avskrivas på 20 år, varför årskostnaden blir ganska blygsam.

Tunga godståg påvisar svagheterna på Tjustbanan. Men efter höstens upprustning 2006 är banan bättre, och ytterligare upprustning ska ske 2007, så banans kvalitet förbättras. Självklart skall den ändå rustas upp för att säkra bland annat den utökade godstrafiken, och samtidigt ge snabbare och bekvämare gång för passagerartrafiken.
För att Banverket ska satsa pengar från staten, bör regionen bistå med medel men framförallt visa tågambitionerna när vi nu ska handla upp länstrafik, för att visa vårt engagemang.

Östsam och Regionförbundet i Kalmar län disponerar statsbidrag i form av länstransportpengar, knappt 100 miljoner kronor per år för Östergötland, något mindre i Kalmar län. Dessutom finns det statsbidrag för regional utveckling, såkallade 1:33-medel. Förutom vår egen satsning ska naturligtvis även staten bidra med medel i sitt nationella ansvar för infrastrukturen.
Oavsett ansvarskommitténs förslag om regionförstoring, behövs mer än bara ord!

EU:s nyvaknade intresse för att ställa om infrastrukturen, motsvarande 450 miljarder kronor finns det inom 7:e ramprogrammet, där 70-100 procents EU-finansiering ingår. Här kan och ska vi bejaka det världsunika biogasprojekt med tåg, som kanske vore en riktig nydanande möjlighet för både fossilfria transporter och lokalproduktion.
Tåg är framtidens hållbara transportmedel. Tåg förenar miljövänlighet med snabbhet och säkerhet. Moderna tåg är en förutsättning för nya och större regioner.
Miljöpartiet i Östergötland och Kalmar län är med på framtidens tåg.
Vilka andra modiga politiker vill vara med!?
DEBATT
Lars Wilzén är ledamot för miljöpartiet i regionalpolitiska beredningen, landstinget i Östergötland. Akko Karlsson är språkrör för miljöpartiet i Kalmar län och vice ordförande i regionförbundet i Kalmar län.  
Läs mer om