I Västerviks kommun har det startats ett nytt parti, Tjustpartiet. Vi som dragit igång detta anser att det behövs en politisk förändring i vår kommun. En förändring som genomsyras av en ny syn på politiker och på politisk verksamhet.
Det som nu förvånar oss i detta sammanhang är att det verkar finnas en rädsla för förändringar och förnyelse inom de etablerade partierna och i det politiska etablissemanget. Man säger att "räcker det inte med att det redan finns tolv partier i kommunen" eller "varför går ni inte med i vårt parti i stället" och "vad tror ni att ni kan tillföra" och "tänk om ni tar röster från oss". Man har till och med från lokal partiordförandenivå bett oss att inte starta detta nya parti med denna argumentering som utgångspunkt.
Olle Wästberg, av regeringen nu tillsatt som demokratiutredare, skrev nyligen i en debattartikel i DN att demokratin måste förnyas och att fler människor måste inkluderas i detta. Dagens föråldrade politiska sfär styrs av partipiskor och maktkamp och det personliga mandat som de folkvalda faktiskt har, att rösta efter eget samvete och insikt, används alltför sällan. Partierna styr den politiska verksamheten enligt 100-åriga traditioner och förlegade förhållningssätt. Men nu är det faktiskt år 2014 och vi anser att det är dags för en förnyelse och en radikal förändring.
Dagens politik präglas oftast av en retorisk tävlan och av maktkamp och motsättningar. Vi menar att detta tillstånd kan ersättas av goda samtal, samskapande och samförstånd över alla partigränser. Vi vill därför verka för att initiera en politik för framtiden, en politik där vi alla tillsammans utvecklar det samhälle vi vill ha. En politik som präglas av en deltagande demokrati där även medborgarna kommer till tals i medborgarforum, medborgardialoger och där även lokala folkomröstningar kan förekomma när det gäller viktiga kommunala beslut och större investeringar. En politik där det förs ett konstruktivt idé- och kunskapsutbyte och där ledorden är inkludering, transparens och öppenhet. Goda samtal där alla blir lyssnade på och hörda, samtal där man förutsätter att den andre vill väl och är förnuftig, samtal där man visar respekt för var och ens åsikter, känslor, tankar och värderingar. Rent ut sagt riktigt goda samtal.
Vi i Tjustpartiet är övertygade om att vi alla tillsammans, med denna inriktning som utgångspunkt, kan göra Tjustbygden till en bygd där många människor vill bo och leva. Därför har vi som sagt svårt att förstå det nuvarande politiska etablissemangets rädsla inför en spännande och nydanande politisk framtid.