Tolerans måste gälla överallt
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna är ett fantastiskt dokument. I trettio kärnfulla punkter sammanfattas tanken att alla människor är födda lika i värde och rättigheter. Deklarationen tillerkänner alla människor rätten att fritt utöva sin religion. Därtill kräver den respekt för olika kulturella uttryck.
I en värld som blir allt mer gränslös, där människor flyr eller flyttar mellan kontinenter, måste upplysta samhällen försvara innehållet i till exempel deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Att inte göra det innebär ett passivt stöd till ytterlighetskrafter. När det kärleksbudskap som är centralt i flera religioner hotas av extrema uttolkare av heliga skrifter måste mer moderna krafter stå upp för en mer progressiv tolkning.
Den katolska kyrkan växer sig allt starkare som maktfaktor i både EU och FN. Vatikanens starka motstånd mot preventivmedel och sexualupplysning försvårar kampen mot hiv och aids och förnekar kvinnor deras sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Problemet förstärks av motsvarande moralkonservativa strömningar inom kyrkan i USA. Kränkande utspel och predikningar mot homosexuella inom kyrkan är ett annat exempel på hur intolerans i religionens namn hotar individers frihet, också i Sverige.
Ekumenik handlar om samverkan och ömsesidighet mellan religioner. Att muslimer i Sverige numera kan besöka ett antal moskéer är en stor trygghet för dem och ett sätt för gamla svenskar att lära sig mer om andra kulturer. Men det måste också finnas utrymme att diskutera de traditioner som upprätthålls i moskén. I ett modernt samhälle kan man ifrågasätta till exempel den uppdelning mellan män och kvinnor som sker i moskén. Likaså måste den religiösa mångfalden bli större, inte minst i den muslimska världen. När ska kristna kyrkor få existera fritt i till exempel Iran?
FN skulle kunna göra mer för att upprätthålla respekten för människovärdet. Nu diskuteras ett nytt råd för de mänskliga rättigheterna, som mer effektivt ska kunna granska stater som inte följer sina åtaganden. FN:s utvecklingsprogram UNDP har i sin serie Arab Human Development Report bland annat satt ljuset på kvinnors underordnade ställning i arabvärlden. Av FN:s åtta millenniemål handlar ett om rätt till utbildning för både pojkar och flickor och ett annat om att främja jämställdhet och kvinnors makt. Den långsamma utvecklingen på flera områden talar för ett mer aktivt arbete med dessa värderingsfrågor.
När upplysningens idéer om människors lika värde och rättigheter krockar med intolerans i religionens, traditionens eller kulturens namn får vi aldrig tveka att försvara människovärdet. Tolerans och mänskliga rättigheter måste gälla överallt - även i kyrkan.
DEBATT
<FONT size=2>
<P align=left>Aleksander Gabelic är ordförande i Svenska FN-förbundet.</P></FONT>
<P align=left>Aleksander Gabelic är ordförande i Svenska FN-förbundet.</P></FONT>