Trafiksäkerheten är viktig

Trafikolycka. Olyckor på vägarna kan minskas, både i antal och omfattning, menar artikelförfattarna.Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

Trafikolycka. Olyckor på vägarna kan minskas, både i antal och omfattning, menar artikelförfattarna.Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-06-30 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Trafiksäkerheten är en av de viktigaste transportpolitiska frågorna. För ett framgångsrikt trafiksäkerhetsarbete krävs nya tag.
Det går att öka trafiksäkerheten. För att det ska kunna förverkligas krävs det betydligt mer radikala trafiksäkerhetsåtgärder än vad både den förra och den nuvarande regeringen vågat föreslå. Hittills, bör tilläggas. I en rapport som släpptes i midsommarveckan - Från nollvision till verklighet - presenterar vi ett antal förslag till åtgärder.

Riksdagen har antagit ett delmål som säger att antalet dödade i vägtrafiken år 2007 ska vara max 270. Tyvärr ser målet inte ut att uppnås. Trots att antalet dödade har minskat de senaste åren, var det ändå 440 personer som dödades i trafiken under 2006. Antalet svårt skadade har inte minskat alls sedan mitten av 1990-talet, det rör sig om cirka 4000 om året. Och antalet lindrigt skadade har ökat.
Det långsiktiga målet bör vara noll döda. Samtidigt inser vi att dödsolyckor alltid kommer att inträffa. En realistisk, och samtidigt högt ställd, målsättning är att antalet döda minskas med 10 procent per år. Detsamma bör gälla målet för antalet svårt skadade.

Av de personbilsförare som omkom i trafiken 2006 var 42 procent alkoholpåverkade. Trots att antalet dödsolyckor i trafiken sjunker, ligger antalet alkoholrelaterade dödsolyckor kvar på samma höga nivå. Av de personbilsförare som dog i singelolyckor var 60 procent alkoholpåverkade Det bör därför vara ett krav för alla som blivit av med sitt körkort på grund av rattfylleri att de måste använda alkolås efter det att körkortet återfåtts.
Trötthet hos bilföraren bedöms vara orsak till 20 procent av trafikolyckorna. Trötthetsolyckor kan reduceras med relativt enkla metoder. Det har visat sig att antalet avkörningsolyckor till höger har minskat med 50-60 procent på sträckor där räfflor införts vid vägkanten.

En snabb utveckling av ny teknik pågår för att avslöja förare som är påverkade av alkohol, andra droger, trötthet och sjukdom. Till exempel kan föraren göras uppmärksam på sin trötthet genom olika ljud- ljus- och vibrationssignaler, innan förmågan att säkert framföra fordonet försvinner.
Det finns teknik som känner igen de mikrokorrigeringar som föraren hela tiden gör med ratten under normal körning. Mönstret skiljer sig mellan den vakne, nyktre föraren och en förare som är mycket trött eller påverkad av alkohol eller andra droger.
Det går också att registrera förarens blinkbeteende, vilket ger en signal om föraren är alert eller på väg att somna. Vi föreslår att teknik för att avslöja förare som är påverkade av alkohol, andra droger, trötthet och sjukdom ska vara obligatoriskt i alla nyförsålda bilar i Sverige från och med år 2012.

För att öka trafiksäkerheten är sänkta hastigheter en avgörande faktor, särskilt när det gäller ökad säkerhet för barn i trafiken. Om hastighetsgränserna alltid följdes skulle omkring 150 människoliv kunna sparas varje år.
Vi föreslår att kommunerna ska kunna besluta om sänkningar av hastighetsgränserna på samtliga vägsträckor i tätbebyggda områden inom kommunen, samt att kommunerna ska få vetorätt mot höjningar av hastighetsgränserna på samtliga vägar inom kommunens geografiska område.
Det är dags att ta nya tag vad gäller trafiksäkerhetsfrågorna. Olyckorna i trafiken kan minska. Trafiksäkerheten kan öka. Det är vi övertygade om.
DEBATT
Artikelförfattarna är kristdemokratiska riksdagsledamöter och ledamöter i trafikutskottet. 
Läs mer om