Tryckerihistoria snart slut i Västervik
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Inom den grafiska branschen fanns Moore-Paragon, som när jag kom till Västervik 1984 hade cirka 200 anställda och var en mycket stor arbetsplats och bland de ledande i landet när det gällde blankettryck. Västerviks-Tidningen och Ekblads Tryckeri, de båda företag som jag ledde fram till 1998, då jag lämnade VT och tillsammans med en kollega övertog Ekblads, hade 85 personer anställda. Vid övertagandet hade Ekblads 24 anställda och några år därefter såldes tidningspressen och tryckningen överflyttades till Norrköpings Tidningars tryckpress i Norrköping.
Särskilt förvånad är jag inte över Offset-Trycks konkurs även om jag beklagar att den ambitiöse ägaren Anders Brandin som i hård motvind drev företaget med vinst år efter år till slut ändå inte lyckades. Naturligtvis innebar nedläggningen av Electrolux i Västervik ett kraftigt avbräck i affärerna för ett så lokalt tryckeri som Offset-Tryck, trots att en del order landade på företaget även efter dammsugartillverkarens flytt till Ungern.
Jag delar Janne Näsströms synpunkter på lokal upphandling och förde för många år sedan en livlig debatt i VT just om den lokala upphandlingen och kommunens ansvar för att även ta hänsyn till infrastrukturen och de lokala företagens viktiga roll. Att ledning och företag finns, verkar och konsumerar i kommunen är till gagn för alla invånare och ger många sköna skattekronor till myndigheterna.
Även om jag förstår Anders Brandins bitterhet över uteblivna tryckuppdrag från kommunen, delar jag inte uppfattningen att en beställning skall landa inom ett lokalt företag om man inte kan avge lägsta pris. Ekblads fick vid alla upphandlingar finna sig i att offerter inte alltid ledde till order om det visade sig att konkurrenter hade presterat ett lägre pris. Det måste man tyvärr acceptera. Visst kunde jag och mina medarbetare på Ekblads reagera när en beställning uteblev, trots att vi alla visste att kvaliteten hos oss var överlägsen. Det är tråkigt att det oftast endast är priset som styr, men så är det tyvärr.
I min nya verksamhet med ett grafiskt konsultföretag, där jag begär in offerter från tryckerier, tvingas jag självklart ta hänsyn till priset. Eljest skulle jag inte uppträda korrekt gentemot mina egna uppdragsgivare. Samtidigt känner jag ju branschen och vet vilka tryckerier som kan klara ett specifikt uppdrag.
Sedan förhåller det sig också så, vilket jag flera gånger har påpekat i denna tidnings spalter, att skatter, arbetsgivaravgifter, sjuklöner, byråkrati och snåriga regelsystem sätter käppar i hjulen för hårt arbetande småföretag med begränsade ekonomiska resurser. Trots åtskilliga löften från ansvariga ministrar har absolut ingenting hänt för att underlätta situationen för småföretagarna. Följden blir att tryckuppdragen som så mycken annan tillverkning landar i låglöneländer med väsentligt lägre skatter. Skall vi lyckas konkurrera med dessa, måste det svenska regelsystemet ses över och staten måste vidta lättnader i skattebördan. Verkligheten kommer att tvinga myndigheterna till omprövningar. Det vet alla företagare, men ansvariga politiker är tyvärr tondöva och helt oförstående.
DEBATT
Per-Åke Hedén, Linköping, är grafisk konsult.
Per-Åke Hedén, Linköping, är grafisk konsult.