Unga ges bättre jobbchanser

Jobb för ungdomar. Finansministern och arbetsmarknadsministern skriver om nya regler för ungdomsjobb. Sommarjobb kan vara ett steg in på arbetsmarknaden för den som är ung. Oscar Winqvist hade sommarjobb på Posten i Västervik förra året.Arkivbild: Matilda Ahl

Jobb för ungdomar. Finansministern och arbetsmarknadsministern skriver om nya regler för ungdomsjobb. Sommarjobb kan vara ett steg in på arbetsmarknaden för den som är ung. Oscar Winqvist hade sommarjobb på Posten i Västervik förra året.Arkivbild: Matilda Ahl

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-07-03 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ungdomsarbetslösheten ökade kraftigt mellan 2001 och 2006. Den totala arbetslösheten bland unga, det vill säga öppet arbetslösa och deltagare i arbetsmarknadsprogram, ökade från 55 000 till 94 000. Etableringsåldern - den ålder där 75 procent av en åldersgrupp har jobb - ökade från 21 år kring 1990 till 27 år 2004.

Långvarig arbetslöshet eller svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden kan leda till lägre livsinkomst och lägre framtida pension för den enskilde. En internationell jämförelse visar att Sverige 2006 var bland de sämsta av EU:s 27 medlemsländer när det gäller ungdomsarbetslöshet. Detta visar på ett samhälle som har drivits isär, trots landets goda ekonomi och starka tillväxt. Så ser resultatet av den tidigare socialdemokratiska regeringens politik ut.
Vi vill underlätta för ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden och vi sjösätter nu flera satsningar för att öka möjligheterna att få jobb. De som är mellan 20 och 25 år och som har varit utanför arbetslivet under minst sex månader kan få nystartsjobb, som gör det billigare för arbetsgivaren att anställa. Sedan årsskiftet har cirka 2 000 ungdomar fått ett nystartsjobb och därmed egen försörjning.
Från och med den 1 juli halveras socialavgifterna för alla mellan 18 och 24 år. Det är alltså från och med nu billigare för arbetsgivaren att anställa unga, samtidigt som lönen för den anställde är lika stor.
Den övre avgränsningen görs för att man vid 25 års ålder bör ha fått så mycket erfarenhet att man har etablerat sig på arbetsmarknaden. Stödet gäller i motsvarande grad även för den som har eget företag. Den halverade socialavgiften kan kombineras med nystartsjobben, för extra stor effekt.

Senare i år, den 1 december, inför regeringen också en jobbgaranti för ungdomar som varit arbetssökande längre än tre månader. Den ersätter de tidigare ungdomsinsatserna kommunala ungdomsprogram och ungdomsgarantin. Dessa ungdomsinsatser avskaffas eftersom de var ineffektiva och tenderade att snarare förlänga tiden i arbetslöshet i stället för att få ungdomar i arbete.
Jobbgarantin startar med intensifierat stöd till den arbetssökande för att därefter kombineras med förstärkta insatser som praktik eller utbildning. Den syftar till att ge ungdomarna ett omfattande matchningsstöd och coachning på ett tidigt stadium utan de inlåsningseffekter som de tidigare ungdomsprogrammen varit förenade med.
Antalet långtidsinskrivna ungdomar har minskat under det senaste året och vi ser nu tecken på att ungdomsarbetslösheten minskar snabbare än för andra grupper. Under första kvartalet 2007 ökade sysselsättningen bland ungdomar med 44 000 personer, vilket var den största sysselsättningsökningen för ungdomar sedan 1987. Regeringen vill med insatserna förstärka och förlänga den trenden så att fler kommer i arbete.

Regeringens satsningar ger unga bättre chanser till jobb. Vi kommer hela tiden att utvärdera satsningarna och förutsättningslöst pröva nya förslag, om vi på allvar ska bryta utanförskapet. Unga ska inte hamna i passivitet, utan ska få chansen att uppleva stoltheten över att ha ett eget arbete. Genom att fler får känna sig delaktiga i samhället och kan leva på egen försörjning, återupprättar vi arbetets värde och skapar förutsättningar för en bra start på yrkeslivet. (SNB)
DEBATT
Anders Borg är moderat finansminister och Sven Otto Littorin är moderat arbetsmarknadsminister. 
Läs mer om