I öppet brev till mig i VT beskriver Kerstin Agneta Hörbom vilka utvecklingsmöjligheter Gamleby har och framför allt hur vackert det är där. Så långt är vi säkert många som kan ställa oss bakom hennes ord.
Vidare uttrycker Hörbom att det inte duger med ord utan att nu även krävs handling. Hennes egna tankar går till att kommunen borde öppna restaurang vid hamnen och även köpa hamnens silos och bygga om dem till bostäder. Och visst kan jag hålla med om att det vore trevligt med betydligt mer folkliv och boende längs Gamlebys "ansikte" mot viken.
Min syn är att det viktigaste för ett bra utbud av service är att det finns en efterfrågan. Finns det tillräckligt många invånare med jobb, då finns också den nödvändiga efterfrågan. I kommunen är Gamleby relativt gynnat när det gäller jobb. Orten har industrier som till exempel SAAB-Barracuda och Akzo-Nobel som fortsatt att expandera efter kommunsammanslagningen, medan det omvända gäller för bruksorter som till exempel Överum. Till servicenivån bidrar också att ett centrum med Systembolag hjälpt till att slå vakt om Gamlebys tradition av handelsort för norra kommundelen. Externa undersökningar som kommunen låtit göra visar att Gamleby relativt sin folkmängd har en hög nivå på serviceutbudet.
Kommunens uppgift är att skapa goda förutsättningar för jobb och service, nu och i framtiden. Vad gör vi då för Gamleby? Just nu tar vi fram en fördjupad översiktsplan för orten. I planen är trafikföringen, som i dag hindrar vissa industriers expansion är prioriterad. En ny infart kommer att byggas för cirka 30 miljoner. Likaså är nya bostadstomter prioriterat. På samma sätt som i Västervik, vill vi även i Gamleby få fler tomter som erbjuder sjönära boende. Planen skapar, enkelt uttryckt, förutsättningar för framtida expansion av jobb och boende.
För Gamlebys ungdomar, liksom för hela orten, är det en fördel att den nya högstadieskolan för norra kommundelen placeras där. Skolan är, med sin kostnad på cirka 150 miljoner, en av kommunens beloppsmässigt största investeringar under de kommande tio åren. Dagnärvaron av högstadieelever kommer också att bidra till underlaget för ortens service.
Utöver ovanstående drivs exempelvis inom ramen för Västervik Framåt ett projekt "Handelsplatsutveckling Gamleby" innebärande stöd för marknadsföring. På idrottssidan har Tjustvallen rustats upp och är nu helt klart kommunens "bandycentrum".
Så även om Gamleby inte sjuder av liv på sommarkvällarna, folkparken ju är inte lika aktiv som under glansperioden på 60-talet, så gör kommunen sitt jobb. Hörboms förslag låter spännande men är inte primärt kommunala uppgifter. Vi vill göra det lätt, roligt och lönsamt för företagare, men inte vara företagare själva. Om någon vill driva exempelvis café eller restaurangrörelse kan kommunen lösa planfrågor, tillstånd och liknande. Vill någon, som i Söderköping, omvandla silon till bostäder ska vi givetvis titta på hur vi kan bidra till det. Men silon i Söderköping är privata bostadsrätter, inte några kommunala hyreslägenheter.
Till sist, polisen är inte nedlagd i Gamleby. Den höll på att stängas men tack vare kraftig och tydlig påverkan från Gamlebybor och kommun finns de kvar. Nu ligger stationen på Åbyvägen 12.