USA sätter käppar i hjulet för FN:s reformering

Västervik2005-09-05 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Spänningen stiger när FN-toppmötet i New York den 14-16 september nu närmar sig. Förutsättningarna för ett framgångsrikt möte har drastiskt förändrats genom att USA lagt in ett stort antal ändringsförslag i det slutdokument som under stor möda har förhandlats fram under det senaste halvåret.
Frågan om reformering av FN har diskuterats och förberetts under flera år. Grunden för förhandlingarna under våren och sommaren är de förslag som i våras lades fram av generalsekreterare Kofi Annan i rapporten "In Larger Freedom". Generalförsamlingens avgående ordförande Jean Ping har lett arbetet med hjälp av ett antal medarbetare. Ambitionen har varit att diskutera övergripande målsättningar och undvika att göra detaljändringar i texterna. Taktiken har varit framgångsrik - tills nu.

Många har varnat för att USA:s nye FN-ambassadör John Bolton skulle kliva in som en elefant i en porslinsaffär vid sin entré i FN-skrapan. Tyvärr verkar farhågorna besannas. Bolton har för avsikt att riva upp alla de förslag som USA vid någon tidpunkt varit emot. Amerikanerna har lagt fram hundratals ändringsförslag, vilka påverkar också ett så övergripande och viktigt dokument som FN:s millenniedeklaration. Det slutdokument som nu är aktuellt är en brobyggare mellan olika läger i FN-familjen. Många förslag, som att rika länder ska ge 0,7 procent av sin bruttonationalinkomst till bistånd, skulle innebära stora framsteg, liksom att världens ledare uttalar sitt stöd för Kyotoprotokollet för en bättre miljö.
Det är av yttersta vikt att Sverige och andra europeiska länder går samman till försvar för den text som gäller efter sommarens förhandlingar. Framtiden för miljoner fattiga står på spel om skrivningarna om millienniemålen, bland annat halverad fattigdom till år 2015, stryks ur dokumentet.

USA måste förmås att inse sitt eget och världens bästa och dra tillbaka de provokativa ändringsförslagen. Splittring mellan världens länder kan hota den internationella säkerheten. Storbritannien, som är nära allierat med USA, har ett särskilt ansvar att upprätthålla de transatlantiska relationerna. Amerikanerna har tidigare under förhandlingarna visat konstruktiv vilja på viktiga områden som ett nytt råd för de mänskliga rättigheterna, upprättandet av en demokratifond och en överenskommelse om en terrorismkonvention. Den amerikanska ledningen bör prioritera dessa frågor och avstå från att agera destruktivt. Frågan är vilka avsikter USA har med sitt utspel.
Erfarenheterna från Irak och tsunamin stödjer tanken att globala problem måste lösas globalt. Därför är det obegripligt att USA nu, ett par veckor före FN-toppmötet i New York, sätter käppar i hjulet för den reformeringsprocess som pågått under flera år och som innehåller konstruktiva förslag till skydd för individen, för en bättre miljö och mot världsfattigdomen.
De amerikanska idéer som presenterats i elfte timmen riskerar att allvarligt försvaga FN. Det har världen inte råd med.
DEBATT
Aleksander Gabelic är ordförande i Svenska FN-förbundet.
Läs mer om