Utan lantbruk ingen mångfald!
Gynnar mångfald. Lantbrukarna är inget hot mot miljön, konstaterar Martin Sjödahl på Jordbruksverket. Foto: Stefan Lindblom/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lantbrukarna är inget hot mot miljön. Tvärtom så är de nyckeln till bevarandet av natur- och kulturvärden. Om en minskad odling leder till övergivna och beskogade landskap är vi alla förlorare.
Bakgrunden till vår rapport är att jordbruksstöden inte längre är knutna till särskilda grödor. Bönderna har då valt att minska spannmålsodlingen och i stor utsträckning gå över till vallodling. Därmed minskar miljöbelastningen och förutsättningarna för biologisk mångfald förbättras. Hävd- och skötselkrav innebär att odlingslandskapets öppenhet bevaras. Arealen betesmark påverkas sannolikt positivt. Hittills har reformen faktiskt inneburit att jordbruksarealen har ökat.
Enligt Lena Petterssons resonemang ligger all mark som inte är besådd med spannmål för fäfot. Jordbruksverket delar inte den synen och det gör nog inte de småländska bönderna heller. Jordbruksreformens svenska tillämpning har i stort sett varit bra både för miljön och för lantbrukarna trots att spannmålsproduktionen minskat.
Måndagens artikel tar också upp att den minskade produktionen leder till ökade transporter. Även efter reformen är Sverige nettoexportör av spannmål. Transporterna torde med artikelförfattarens sätt att resonera sålunda ha minskat till följd av reformen. Nu är frågan om miljöeffekter av produktion i olika länder mycket komplex, där transporterna ofta är en liten del. En ordentlig analys av den frågan görs knappast på debattsidorna i lokalpressen.
Jordbruksverket ska verka för en konkurrenskraftig och miljöanpassad jordbrukssektor. En del i detta är att sakligt analysera jordbrukspolitikens miljöeffekter.
DEBATT