Nu är det sju år sedan den dåvarande alliansregeringen och miljöpartiet öppnade upp för arbetskraftsinvandring till Sverige.
Reformen har gjort det lättare för företag att anställa specialistkompetens från utlandet. Det är viktiga rekryteringar som tyvärr riskerar att försvåras framöver.
Många företag rapporterar om förlängda handläggningstider eftersom Migrationsverket fokuserar på att hantera asylansökningar. Vi förstår att Migrationsverket är under hårt tryck och dagens situation är ansträngd, men det är stor risk att företagen tappar den utländska kompetens som man försöker rekrytera när väntetiderna är långa. Redan våren 2015 väntade nästan hälften av de sökande fortfarande på besked efter åtta månader.
De ökade väntetiderna medför nu problem även för de certifierade företagen. För företag som är väl kända och där inga ytterligare utredningsinsatser krävs togs beslut tidigare inom några veckor. Nu kan det ta uppemot två månader. Behövs kompletteringar handlar det om uppemot fem månader eller mer.
Internationella engelska skolan, med 20 000 elever och 29 skolor runt om i landet är ett nyligen uppmärksammat fall. De har stora problem att rekrytera lärare från engelsktalande länder som Sydafrika och Kanada. Konsekvensen av de förlängda handläggningstiderna är att de går miste om många kvalificerade lärare som behövs i skolorna.
Regeringen har utöver det signalerat att arbetserbjudanden kan komma att bli rättsligt bindande. Det är viktigt att reglerna för arbetskraftsinvandring följs och det gör den stora majoriteten av arbetsgivarna, Det finns också kontroller för att säkerställa detta. Rättsligt bindande anställningserbjudande kan låta bra, men riskerar i praktiken att stoppa många företag från att rekrytera från tredje land. Det är svårt för en arbetsgivare att garantera arbete under en viss tidsperiod när de inte ens vet när en ansökan beviljas.
Väntetider och aviserade förändringar i regelverket påverkar företagens möjligheter att rekrytera nyckelkompetens och försvårar för dem att fullt ut bidra till Sveriges välstånd och välfärd, i en tid när alla bidrag är viktiga.