Vad får vi för mat?

Västervik2013-03-25 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, vad svarar du när dina barn undrar?

Rödfärgad fläskfilé blir oxfilé och hästkött blir nötkött när det passerat den ena fabriken efter den andra kors och tvärs genom Europa innan det blandas in i fransktillverkad lasagne och säljs till lågpris under flera namn i olika länder.

Den nu aktuella köttskandalen har avslöjat en förbluffande kedja av mellanhänder som sträcker sig över många länder i Europa.

Undersökningar visar att hela 83 procent av oss konsumenter anger det som viktigt att veta var köttet kommer ifrån. Konsumenterna gynnar gärna lokalproducerad mat för att bidra till en levande landsbygd.

Vi har alla ett gemensamt ansvar för vad vi ställer fram på vårt matbord. Handeln bär ett tungt ansvar. Ständig prispress och erbjudanden får konsumenterna att tro att mat inte behöver kosta något och anonymiserade varor kan så prispressas ytterligare.

”Vi får vad vi betalar för” – hästköttsskandalen är en sorglig konsekvens av det ensidiga fokus på pressade priser som präglat mathandeln under senare decennier. På 1960-talet lade vi nästan en fjärdedel av vår disponibla inkomst på matkostnader medan vi idag inte lägger mer än drygt en tiondel.

God djuromsorg kostar pengar oavsett i vilket land som djuret föds upp, bra uppfödningsmetoder ger bra livsmedel i slutänden.

Konsumenternas ovetande är matfuskets förutsättning men vi blir allt fler som vaknar till – det är skillnad på kött och kött. Köttskandalen ha lärt oss att ett för lågt pris kan få ett väldigt högt pris i slutändan.

Våra folkvalda politiker har ett stort ansvar. Billig importerad fuskmat skall inte få hamna på våra barns tallrikar i skolmatsalen.

LRF företräder svenska bönder som har en lång tradition av att försörja människor med bra och säker mat. Vi har höga djurskyddskrav och tuffa miljöregler. Precis det som vi konsumenter uppskattar och efterfrågar. Allt fler bryr sig inte bara om priset, utan vill också att produkterna ska vara av god kvalitet med hänsyn till människor, djur och natur.

Vi vill veta var maten som vi stoppar i munnen kommer ifrån.

Att maten i butikerna verkligen innehåller det som står på förpackningen borde vara en självklarhet. Med noggranna kontroller genom hela kedjan och en sträng djurskyddslagstiftning är det svenska köttet både säkrare och djurvänligare.

Så till våra barns dagliga fråga som också kan bli en viktig valfråga 2014:

”Vad får vi för mat?”

Låt oss tillsammans ge dem möjligheten att kunna välja;

Svenska köttbullar, potatis, grönsaker, lingonsylt och ett glas kall mjölk, tack!

Läs mer om