Vad handlar EU-valet om?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Idén om att stärka ordförandeämbetet och därmed öka överstatligheten kommer egentligen från högst densamme. Inte minst därför känner han så starkt för saken att han fortsatt att driva den trots att riksdagen flera gånger uttalat att den svenska linjen är en annan. För detta fick statsministern stark konstitutionell kritik i riksdagen härom veckan.
När nu Perssons entusiasm svalnar får istället partisekreteraren stiga fram. Lars Stjernkvist efterlyser en mera ideologisk debatt av moderaterna! Det egna vacklandet och manipulerandet med ministrar som är både för och emot EU får vika för ett försök till offensiv. Genom att skrämma med det så kallade tjänstedirektivet tror man sig ha hittat ett sätt att mobilisera de tröga sympatisörerna.
Tjänstedirektivet är ett sätt att stimulera handeln med tjänster inom EU. Missuppfattningarna är många om detta förslag, som bland andra Margot Wallström, den svenska kommissionären, står bakom. Göran Persson tvingades nyligen medge att direktivet inte alls hotar kollektivavtalen, men det går ju alltid att försöka skrämmas ändå.
Det pressmeddelande som Krister Örnfjäder, riksdagsman (s) från Västervik, gått ut med i dagarna och som till förväxling liknar andra centralproducerade alster är mycket typiskt i sammanhanget. "Eftersom våra regler och kollektivavtal skiljer sig från reglerna i många andra länder måste vi värna det vi har", heter det. Vidare påstår han att den arbetsrättsliga lagstiftningen i Sverige kommer att urholkas av direktivet.
Så är det alltså inte. Tjänstedirektivet handlar över huvud taget inte om arbetsrätten. Det allvarliga i sammanhanget är inte det desperata röstfisket, utan att propagandan visar att socialdemokraterna saknar förståelse EU: s grundläggande friheter och de möjligheter som tjänsteexporten kan erbjuda för Sverige.
Samma skiljelinjer som finns i vår nationella politik återfinns i synen på EU. Där socialdemokraterna vill ha ett EU som ägnar sig åt socialpolitik, skatter, jämställdhet och så vidare vill vi moderater att EU koncentrerar sig på sina huvuduppgifter, och sköter dessa väl.
Låt mig avslutningsvis antyda några frågor som är viktiga för oss moderater i synen på EU:
- EU måste bli bättre på att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten, som till exempel knarkhandel och trafficking.
- Vi vill skapa goda förutsättningar för företagande, nya jobb och ekonomisk tillväxt. Därför vill vi underlätta handel över gränserna, inte bara inom EU utan också med resten av världen.
- Vi vill utnyttja de möjligheter som EU ger oss att bekämpa miljöproblemen tillsammans och sätta press på andra länder att ta ett ökat miljöansvar. Föroreningarna bryr sig som bekant inte om några gränser.
- Naturligtvis vill vi hushålla med skattebetalarnas pengar. Därför vill vi dra ner på EU: s utgifter genom att minska byråkratin. Vi säger dessutom till skillnad från till exempel socialdemokrater och folkpartister absolut nej till införandet av en särskild EU-skatt.
Socialdemokraterna ser däremot EU som ytterligare en politisk möjlighet att lägga sig i människornas vardag.
Det är alltså sant att valet till EU-parlamentet den 13 juni är ett val mellan höger och vänster. I EU-politiken är skillnaden mellan den socialistiska och den moderata politiken tydlig.
LEDARE
Nils Fredrik Aurelius, Kalmar, är riksdagsman för moderaterna.
Nils Fredrik Aurelius, Kalmar, är riksdagsman för moderaterna.