Vad lägger du på grillen i sommar?

Västervik2013-08-01 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De efterlängtade ljusa och ljumma sommarkvällarna är nu här, och därmed även den efterlängtade grillsäsongen. Vi svenskar älskar att grilla och så många som 94 procent av oss grillar någon gång under sommaren. När vi väljer vad vi ska grilla är det fläskkött som hamnar högst upp på listan, hela åtta av tio väljer helst fläskkött till grillfesten. Oklart är dock hur många av oss som känner till hur grisen har fötts upp, hur mycket antibiotika den har behandlats med och huruvida den fick behålla sin knorr eller inte. Hur många av oss vet egentligen vad det är vi lägger på grillen?

Skillnaderna inom djurskyddsregler i olika länder är stora, och därmed även skillnaderna i djurens välmående och köttets kvalitet. I Sverige har vi kanske världens strängaste djurskydd, något som vi Moderater är stolta över och värnar om. I Sverige får grisen behålla sin knorr, suggorna får inte fixeras i galler när de ska få kultingar och vi är ett av de länder i Europa som använder minst antibiotika i vår animalieproduktion. Alliansregeringen arbetar hårt för att djurskyddskraven i resten av EU ska höjas, men det är tyvärr ett arbete som rör sig mycket långsamt framåt. För att våra bönder ska kunna vara konkurrenskraftiga så måste stränga djurskyddskrav också få kosta pengar i butiken. Det är viktigt att vi konsumenter är medvetna om skillnaderna mellan fläskkött och fläskkött när vi står i butiken och gör våra inköp till grillkvällen. Både du och grisen får det du betalar för.

Fläskköttet är som sagt en favorit, men även fisk blir allt populärare att lägga på grillen. För att vi ska kunna fortsätta med detta krävs ett hållbart fiske. Vi måste värna om våra hav, och se till att inte överfiska och ta ut mer fisk ur haven än vad de producerar. Under våren enades EU:s medlemsländer om en ny fiskepolitik som tar viktiga steg mot ett förnuftigt utnyttjande av havets resurser. Alliansregeringen och svenska EU-parlamentariker har drivit en hård linje i denna fråga, en linje som man i mångt och mycket fått gehör för. Till de viktigaste förändringsförslagen hör att man inte alls kommer att få kasta lika mycket oönskad fisk överbord, att framtida beslut om fisket ska grundas i vetenskapliga rekommendationer och att områden där fiskebestånden är särskilt hotade föreslås få extra skydd. Även om också det nya förslaget lämnar en del att önska, exempelvis ett totalförbud mot att slänga fisk överbord, så innebär det ändå den hållbara kursändring som behövs för att vi även i framtiden ska grilla fisk om somrarna.

Moderaterna står upp för ett starkt djurskydd och ett ansvarsfullt fiske i hela Europa, och vi hoppas att du gör det samma när du väljer vad du lägger på grillen i sommar.

Läs mer om