Vad säger kommunpolitikerna om biogasen?

Västervik2013-12-30 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När forskare, bilägare och nu även bussbranschen tappat förtroendet för fordonsgas ger det inte något märkbart avtryck i Västervik. Man kämpar vidare i en allt hårdare motvind.

Det senaste är alltså bussbranschens klara ställningstagande. Deras organisation har skickat ett öppet brev till näringsdepartementet och Anna-Karin Hatt. Brevet avslutas med följande förslag till beslut:

"Regeringen bör införa en supermiljöbusspremie i syfte att påskynda övergången till en energieffektiv och kolsnål fordonsflotta inom kollektiv-trafiken och att därigenom understödja införandet av nya eldrivna fordon inom kollektivtrafiken." Brevet undertecknas av Göran Forssén, VD Bussbranschens Riksförbund.

Som lök på laxen hade Sveriges riksdag en öppen utfrågning om en fossiloberoende fordonsflotta den 25 april i år, där ett stort antal sakkunniga specialister var inbjudna.

Denna nästan tre timmar långa information utgjordes i huvudsak av specialisternas syn på frågeställningen om fossiloberoende fordon. Noterbart var att ingen av dem med ett enda ord nämnde fordonsgas som en framtida lösning på en fossilfri fordonsflotta.

För att få klarhet i vad våra lokala politiker egentligen tycker i den här frågan skulle jag vilja ställa följande tre frågor till dem:

1 Tycker ni att du har fått ett genomarbetat beslutsunderlag för kommunens deltagande i fordonsgasprojektet?

2 Har ni tillgång till en budget som visar vilka kostnader som kommer att belasta skattebetalarna för detta projekt fram till och med år 2020?

3 I dag är det bara två kommuner som tillverkar fordonsgas. Vem tror ni är villig att betala för nya anläggningar i övriga tio kommuner?

4 Tycker ni att man bör ompröva Västerviks kommuns ensidiga satsning på fordonsgas innan kostnaderna blir alltför stora?

Mina frågor riktar jag i första hand till några politiker som jag vet har ett stort miljöintresse och ett ekonomiskt kunnande, nämligen: Bengt Lennhammar (M), Mats Hugosson (C), Sverker Thorén (FP) och Krister Örnfjäder (S). Krister Örnfjäder var dessutom med på informationen i riksdagen den 25 april.

Läs mer om