Vad vore Europa utan småföretag?
EU 50 år. I dag firas Europadagen. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hur ser Företagarnas medlemmar på Europeiska Unionen?
För att få svar på det har vi under april 2007 frågat ett urval av 1 100 företagare om deras syn på EU. Resultaten visar sammanfattningsvis att de tillfrågade företagarna är positiva till unionen över lag, att de gärna ser att EU tar fler initiativ på en rad områden, men också ett tydligt budskap om att hålla sig borta från till exempel näringspolitiken. De största upplevda konkurrensmässiga hoten är Kina och Indien, även om de nya EU-medlemmarna också ses som betydande konkurrenter.
Företagarna deltog på ja-sidan i folkomröstningskampanjen 2003. Trots att ett införande av euron varit borta från den politiska agendan sedan folkomröstningen visar vår undersökning att det finns fortsatt tydligt stöd bland Företagarnas medlemmar för ett införande av euron.
Småföretagandet är en vital del av Europas ekonomi. I den stora majoriteten av europeiska länder står småföretagen för en mycket stor del av sysselsättningen och det som produceras. I toppen återfinns en rad länder kring Medelhavet, som Italien och Spanien. Samtidigt uppvisar till exempel Tyskland och Storbritannien en betydligt större dominans för större företag.
Sverige befinner sig i mitten - här står småföretagen för kring hälften av alla jobb i den privata sektorn.
Medan småföretagen står för en stor del av sysselsättningen svarar de för en något mindre del av den totala produktionen. Detta kan till stor del förklaras av att storföretag ofta är mer kapitalintensiva än småföretag samt att de sorters produktion som åtnjuter stora skalfördelar till sin natur bedrivs i stora företag. I Sverige står småföretagen för en tredjedel av det producerade mervärdet inom den privata sektorn.
När det gäller antalet företag placerar sig Sverige något högre än i tabellen över sysselsättning. Sverige har enligt Eurostat cirka 35 företag med mellan 1 och 49 anställda per 100 000 invånare. Det är en nivå som är högre än exempelvis Tyskland, men klart lägre än Norge eller Italien.
Ungefär hälften av alla regler som styr företagare har sitt ursprung i beslut som fattas gemensamt inom EU, EU-kommissionen, Europaparlamentet och Ministerrådet, där regeringarna fattar beslut tillsammans, påverkar en svensk företagares vardag.
Med hjälp av bland andra Ueapme, de små och medelstora företagens egen organisation i Bryssel, håller Företagarna sig informerade om förändringar och förslag. Men också genom egna kontakter och påverkanskanaler, som exempelvis direktkontakter med svenska europaparlamentariker. En hel del av påverkansarbetet när det gäller "EU-regler" kan också ske hemma: Även om nationella regeringar ofta säger att "Bryssel har bestämt" innebär detta förstås inte att regeringen själv saknar ansvar, eller att frågan inte har passerat Sveriges riksdag.
Företagarna vill se ett öppnare Europa. Med det menar vi att öppenheten mellan länderna inom unionen måste bli större och den inre marknaden ständigt utvecklas.
Samtidigt vill vi se ett EU som är öppet mot resten av världen: vi är emot de tendenser till protektionism som emellanåt sticker fram i form av kvoter och andra handelshinder mot till exempel snabbväxare i Sydostasien.
Samtidigt avvisar vi ytterligare styrning på EU-nivå av de delar av närings- och företagarpolitiken som inte rör den fria rörligheten, som till exempel arbetstidsdirektiv, reglering av arbetsrätt och arbetsförhållanden och andra detaljregler som styr företagens förutsättningar att verka.
Vi vill att Unionen ska lägga sin kraft i första hand på just det som rör handeln och rörligheten över gränserna. Därför vill vi se ett tjänstedirektiv som gör det lätt att driva företag utanför hemlandet, och detta är självfallet en öppenhet som måste fungera åt båda hållen.
Till sist vill vi bara önska Europeiska Unionen ett riktigt stort grattis på 50-årsdagen!
DEBATT
Johnny Rönnfjord är regionchef för Företagarna i Kalmar län.