(V)ägen mot förkortad arbetsdag

Vänsterpartiet hoppas att deras strävan om sex timmars arbetsdag snart ska kunna bli verklighet.

Vänsterpartiet hoppas att deras strävan om sex timmars arbetsdag snart ska kunna bli verklighet.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Västervik2018-09-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler upplever att det är svårt att orka jobba ett helt yrkesliv. Kvinnodominerande yrken inom offentlig sektor har varit särskilt utsatta. Dels för att det sliter mycket på kroppen, dels för att arbetet ofta är förlagt till obekväm arbetstid. Detta har lett till en ökad svårighet att rekrytera och behålla personal. Både brukare, personal och samhället blir lidande.

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om en arbetstidsförkortning. Nu går partiet ut med två förslag för att påbörja resan mot sex timmars arbetsdag under nästkommande mandatperiod.

1. Statlig ersättning ska gå ut till varje landsting och kommun för att man på en arbetsplats per landsting/kommun ska kunna förkorta arbetstiden till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Satsningen ska pågå i tre år och sedan utvärderas.

2. En särskild satsning på fem jämställdhetsmiljarder ska årligen gå ut till Sveriges kommuner och landsting och ska användas till att förbättra löner och arbetsvillkor i de kvinnodominerande yrkena. Satsningen kräver en likafinansiering från mottagaren.

För Kalmar läns landsting och Västerviks kommun innebär det åtskilliga miljoner som kan användas till arbetstidsförkortning. All verksamhet kommer inte beröras på en gång, men successivt ska vi ta steg mot en annan heltidsnorm.

Förkortad arbetstid har många fördelar; yrken som har svårt att rekrytera arbetskraft blir attraktivare, personalen blir friskare och orkar arbeta längre vilket gynnar välfärden. En förkortad arbetstid behöver inte heller nödvändigtvis bli dyrare. Huddinge akutmottagning har testat sextimmars arbetsdag med bibehållen lön och det ledde inte till någon fördyring utan till samma kostnad, men med lägre personalomsättning och färre vakanser.

Läs mer om