Valet är grönt eller grönt

Västervik2014-03-20 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konventionell eller ekologisk odlad mat? Vad väljer du? Vi tycker att det är beklagligt att debatten har kommit till ett läge där det handlar om att välja ”antingen eller”. Att välja bort snarare än att välja till. Att kategorisera snarare än att problematisera. Verkligheten är mycket mer komplex och mångfacetterad än så.

Konventionell livsmedelsproduktion har många fördelar och det har ekologisk livsmedelsproduktion också. Det är två olika sätt att producera mat som kompletterar varandra och ger en större bredd och mängd. Båda behövs för att lösa problematiken med en befolkningsmängd som växer allt snabbare och därmed leder till en allt större och mer varierad efterfrågan på mat.

I Sverige har vi bra förutsättningar för djur- och växtproduktion. Att inte ta vara på de möjligheter detta medför, oavsett vilken tradition man vill odla enligt, saknar logik. Det är som att förespråka att alla ska åka kollektivt och sedan ställa av flera nya bussar för att de är av fel märke.

I vårt land har vi mycket stränga regelverk för användning av växtskyddsmedel, tillväxthormoner är inte tillåtet och antibiotika används bara när det verkligen behövs. Vi har dessutom en djuromsorg som är en av de bästa i världen.

Både konventionell och ekologisk odling värnar om en långsiktig hållbarhet och djurens bästa. De drar åt samma håll, bara på olika sätt. Och vi har ett ansvar för att dra vårt strå till stacken. Att nära istället för att tära. Det gäller att utnyttja de möjligheter som finns för svensk livsmedelsproduktion.

Vad som borde ses som långsiktigt och resurseffektivt för alla parter, är att varje land ökar sin inhemska produktion. Att vi arbetar med åtgärder som minskar miljöpåverkan ytterligare, investerar i forskning, arbetar för en ökad lönsamhet och fortsatt god djurhälsa. Då kan vi mätta fler, bibehålla vårt öppna landskap som i sig är en förutsättning för en biologisk mångfald, och arbeta både hållbart och klimatsmart. Både genom konventionell och ekologisk odling.

För faktum kvarstår, ska vi mätta världens befolkning behövs båda former av livsmedelsproduktion.

Läs mer om