Valet i Estland
Framgångshistoria. I söndags var det parlamentsval i ett av våra grannländer, Estland. Det liberala Reformpartiet - premiärminister Andrus Ansips parti - gjorde ett fenomenalt bra val och ökade från 18 till 28 procent av rösterna. Resultatet var ett strålande betyg till den reformpolitik som Ansips regering drivit, en politik som gav Estland en tillväxt på nästan 12 procent år 2005.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det var dåvarande premiärministern Mart Laar som införde systemet med platt skatt 1994 - enligt vad han själv berättat därför att han trodde att alla hade det. Han hade bara läst en enda lärobok i ekonomi och trodde att platt skatt var det vedertagna systemet i västvärlden.
Boken var för övrigt Milton Friedmans Free to Choose - ett utmärkt val om man bara ska läsa en enda bok i nationalekonomi! Laar hade inga planer på att bli skattepionjär, men det blev han. Och den politik Laar la grunden till har alltså fört Estland till toppen av tillväxtligan, och gjort landet till ett av de absolut mest framgångsrika av de forna kommunistländerna. Och Andrus Ansip själv är unik i postsovjetisk estnisk historia genom att vara den ende premiärminister som sitter kvar efter ett parlamentsval.
Hur Estlands regering kommer att se ut de närmaste åren är ännu inte klart. Ansip kommer att få bilda en bred koalitionsregering och han har redan sagt sig vara beredd att samarbeta över blockgränserna. Dock är hans entusiasm för att samarbeta med det belastade Centerpartiet - som namnet till trots är ett vänsterparti - högst begränsad. Men det finns anledning att vara optimistisk inför Ansips chanser att få en regering med brett stöd i parlamentet.
Estland är inte ett land där alla kommunismens kvarvarande problem och trauman har lösts, självklart inte. Det vore att begära det omöjliga efter så pass kort tid. Men landet har ända sedan självständigheten åter utropades i augusti 1991 gått före i så många avseenden att man gott kan beskriva det som en enastående framgångshistoria.
Det är inte bara andra tidigare kommunistländer som kan lära sig av Estlands exempel. Även Sverige gjorde klokt i att noga studera exempelvis det estniska skattesystemet. Högskattestaten är inte den enda vägen till välstånd.