Valet ska ske inom det befintliga systemet
Upprätthåll välfärden. Tomas Markljung och Mariann Gustafsson, vänsterpartiet, vill att staten fördelar pengar till kommuner och landsting så att välfärden kan upprätthållas. Arkivfoto: Elin LUndholm
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vänsterpartiet står för en politik som vill bevara den generella välfärden. Alla ska få lika del av vård och omsorg oavsett storlek på plånboken. Vi ser därför med stor oro på att kommunens ekonomiska läge snabbt försämras.
I den förra regeringen var vänsterpartiet den främsta garanten för att statliga medel fördes över till kommuner och landsting för att deras vård- och omsorgsåtaganden skulle kunna fullföljas. Den nya borgerliga regeringen har inte samma synsätt. Man prioriterar i stället privat konsumtion genom att göra stora skattesänkningar som, räknat i kronor, främst kommit höginkomsttagare till del.
En del av dessa miljarder anser vi skulle gått till kommuner och landsting för att upprätthålla den generella välfärden inom kommunernas och landstingens ansvarsområden.
Ledarskribenten ironiserar också över vår önskan att öka valfriheten för kommunens medborgare när det gäller både vilken service man vill få utförd och vem som ska göra det. Det är inte märkvärdigare än att du inom vården under många år fritt kunnat välja exempelvis vilken läkare du ska gå till. Och då handlar det inte ett dugg om att valet ska stå mellan offentlig drift eller privat. Vi följer bara SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) rekommendationer att särskilja valfrihet från exempelvis entreprenadutsättning.
Det kan aldrig vara en primär kommunal uppgift att se till att brukarna ska få välja mellan offentligt eller privat. Det är bara borgerliga privatiseringsideologer inklusive VT:s ledarskribent som vill koppla ihop begreppen. Däremot anser vi som sagt att möjligheten ska finnas att i ökad grad, i likhet med sjukvården, kunna välja utförare inom det befintliga systemet.
Det finns många skäl att vara kritisk till att i stor skala lägga ut verksamheter i privat drift. Fokus för verksamheten ändras då med automatik till att bevaka att företaget ger vinst. Någonstans måste detta tas och då blir det oftast mindre personaltäthet. Omsorg går inte heller att rationalisera på samma sätt som varuproduktion för att på så sätt skapa vinst. Att skattepengar går till vinst i privata företag anser vi inte vara god kommunal hushållning.
Vi stödjer däremot olika former av självförvaltning där Nynäsgården i Hjorted redan är ett exempel. Det ökar personalens delaktighet och ger därmed ett större inflytande över vars och ens arbetssituation.
Vi är däremot för att kommunens verksamhet får en ordentlig genomlysning. Sannolikt förekommer mycket dubbelarbete.
I motsats till vad ledaren pådyvlar oss är vi egentligen tveksamma till kommunal skattehöjning. Sådan skattehöjning drabbar alltid hårdast de som har det sämst eftersom de har mindre ekonomiska marginaler.
Vi vill hellre att staten fördelar pengar till kommuner och landsting så att den generella välfärden kan upprätthållas. Då fördelas pengar på ett mer solidariskt sätt från dom som har mycket till dom som har det sämre. Det är genuin vänsterpolitik.Svar:
Tre påpekanden:
1: Om man har ett proportionellt skattesystem med starka inslag av progressivitet - vilket vi har och vilket vänsterpartiet vill att vi ska behålla - så kommer en skattesänkning med X procent att innebära att den som tjänar mer får behålla mer. Det är enkel matematik. Vad regeringen nu gör är att genomföra skattesänkningar som kommer låg- och medelinkomsttagare till del i så stor utsträckning som möjligt. Att påstå något annat är faktiskt att förvanska sanningen.
2. Att vänstern inte gillar privata alternativ vet vi. Men Markljung och Gustafsson lyckas inte ta hem sin omdefintion av begreppet valfrihet. Att bara kunna välja mellan olika offentliga alternativ - vilket man faktiskt inte heller kan i särskilt stor utsträckning när vänsterpartiet får bestämma - är inte valfrihet enligt någon normal definition av ordet.
3. Vänsterpartiet är tveksamma till en kommunal skattehöjning och tycker att staten ska fördela pengar till kommunerna så att välfärden kan upprätthållas. Var tror vänsterpartiet att staten får pengar ifrån? En sedelpress i källaren i Rosenbad?
BREV TILL LEDARSIDAN