Välkommet stopp för stopplag

Startlag. På torsdagen beslutade regeringen att riva upp den så kallade stopplagen, alltså den lag som förbjuder landstingen att sälja sjukhus till privata vårdföretag. Lagen förbjöd i praktiken vårdföretag att göra vinst och den infördes förstås av den förra regeringen, som tyckte att valfrihet var ett fult ord och som ogillade vinst i allmänhet och i synnerhet i vården.

Västervik2007-02-23 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De flesta remissinstanser - däribland Kommunal, vilket kan tyckas en aning förvånande - är positiva till avskaffandet. De har nämligen begripit vad den socialdemokratiska regeringen och sjukvårdsminister Ylva Johansson aldrig begrep: att valfrihet för patienterna ger högre kvalitet och att vinst inte är fult och farligt utan nödvändigt för tillväxt och utveckling. Tanken bakom stopplagen - att vinster på vård är fult - är direkt farlig eftersom den förnekar och omöjliggör innovationer och experiment på vårdområdet. Ingen vågar investera i nya tankar och nya uppfinningar om det inte finns några möjligheter att få investeringen att löna sig.

En av de tunga remissinstanser som tillstyrkt regeringens "startlag" är Konkurrensverket Konkurrensverket höll häromdagen en konferens om konkurrensutsättning av vård och omsorg. Det seminariet borde exempelvis den nuvarande vänstermajoriteten i Sveriges Kommuner och Landsting mangrant ha bevistat. Då kanske de hade begripit vad valfrihet och konkurrensutsättning av vård och omsorg betyder.
De hade bland annat fått ta del av en studie av kommuner som infört äldrepeng - en studie som visar att när vårdföretagen inte klarar att konkurrera med pris måste de konkurrera med annat, som kvalitet, för att de äldre ska välja just dem.

Den svenska sjukvården är organiserad som en sovjetisk traktorfabrik. Att öppna ett valfrihetsfönster, och ge människor större möjligheter att själva välja och utforma sin vård efter egna behov, är en självklar väg för en borgerlig regering. Andra aktörer är landsting och regioner ska inte bara tillåtas i vårdsektorn, de ska uppmuntras. Landsting och regioner ska stödja avknoppningar och andra initiativ för att öka mångfalden. Finansieringen av vården kan vara gemensam och ske via skattsedeln oavsett vem anordnaren är - det finns väl utprovade och fungerande system för hur det kan fungera, exempelvis olika typer av pengsystem.
Läs mer om