Var med och bygg ett bättre Västervik

Västervik2014-05-27 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kommunens översiktsplan som sträcker sig till år 2025 kan man i en av fem visonsmeningar läsa att: ”Västervik växer med stolthet och äkthet”. Men vad betyder det – mer än ord på ett papper?

Hur gjuter vi liv i den stad som har så många uppenbara rikedomar? Hur får vi igång processerna på allvar som gör Västervik till en roligare, mänskligare och intressantare stad, med mötesplatser, puls och dynamik. Svaret är förstås att vi måste göra det tillsammans.

Jag tror på allvar att Västervik kan växa sig starkare än någon annan stad och kommun i Sverige. Det handlar om vår inställning. Om vår tro på entreprenörskap men också om förmågan att släppa taget om envisa negativa tankar. Den som räknar alla nej kommer inte långt i livet som vuxen – det vet vi.

Jag föreslår därför, här och nu, ett politiskt initiativ för bättre medborgardelaktighet och öppenhet. Liknande modeller har med framgång prövats i Malmö och Sollentuna. Målet är att skapa ett transparent spännande och arbetsätt där dina idéer o tidigt fångas upp i processen för utveckling och förbättring – och du måste få se resultat. Det kan gälla en fysisk plats (en park), en process (bygglov) eller ett fokusområde (förskolan).

Idén bygger på att vi väljer ut ett avgränsat område, till exempel en plats i centrum som vi som kommuninvånarna får möjlighet att utveckla. Detta för att får rätt fokus i frågan och snabba resultat.

Det får inte finnas för mycket riktlinjer i uppdraget. Området måste få växa fram generiskt och bygga på dina och våra gemensamma idéer. Kommunen ansvarar för att skapa ett bra och kreativt forum där samtliga kan delta i dialog- och idéstadiet. Här kan ny teknik möta gamla metoder. Digitala media, fysiska träffar, idétavlor eller klotterplank – allt med målet att nå alla.

När idéerna har kommit in ska de snabbt samanställas och öppet redovisas. Underlaget ska sedan ligga till grund för ett snabbt beslut i kommunen. Ett första genomfört medborgarprojekt ska tydligt utmärkas i form av en deltagartavla på platsen. Det här gjorde vi tillsammans – nu fortsätter vi med resten.

Läs mer om