Vård efter adress - hur länge?

I grund och botten handlar det om att man som patient alltid kan förvänta sig få vård man är nöjd med, så fort som möjligt, utan större besvär, skriver fyra borgerliga regionpolitiker i dagens debattartikel.

Vård efter adress? Frågar sig skribenterna.

Vård efter adress? Frågar sig skribenterna.

Foto:

Västervik2008-10-27 00:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kalmar län är ett avlångt län med långa avstånd från norr till söder. Lägger vi till Öland så blir sträckorna ännu längre. Behöver man specialister så säger patientföreningar att man är beredd att åka för att komma till den bästa kompetensen, men när man behöver daglig vård eller vård någon gång i veckan, ja då vill man ha vården på närmare håll.För den styrande vänstermajoriteten i landstinget så verkar detta vara något man inte funderar på. Alliansen har gång efter annan lyft problematiken med de orättvisor som finns i länet. Hårt drabbat är norra länet. Varför ska vi inte hjälpa personer med ätstörningsproblem i norra länet på ett liknande sätt som det görs i Kalmar? Samma gäller för kirurgen. Trycket ökar på kliniken och arbetsmiljön är tuff. Trots detta så la majoriteten krav på besparing. Majoriteten vägrade att först göra en konsekvensanalys, vilket vi föreslog. I Västervik finns det unik kompetens när det gäller smärtpatienter och medicinsk rehabilitering. Vi brister i länet på just detta och problemet är känt för majoriteten, men gör man något - nej! Alliansen har lagt finansierade förslag på att bygga upp ett center i Västervik för att förbättra den medicinska rehabiliteringen i hela länet. Men majoriteten förvägrar medborgarna detta. Hur länge ska denna orättvisa få hålla på?I grund och botten handlar det om att man som patient alltid kan förvänta sig få vård man är nöjd med så fort som möjligt, utan större besvär. Detta måste alltid vara målet för länets sjukvård oavsett om man är politiker eller vårdpersonal. Det är inte byggnaden i sig eller människorna som sitter i en styrelse eller politiker som fattar beslut som ska göra dig frisk när du blir sjuk. Det är den personal som finns i byggnaden och som ser till att du får den vård du behöver på så kort tid som möjligt. Kan inte vårdpersonalen ge patienten det är det inte fel på läkaren eller sköterskan, utan på de som fattar besluten och fördelar pengarna. Detta patientperspektiv verkar socialdemokraterna med samarbetspartier glömt bort. Kvalitet i vården är, enligt vår uppfattning, att människor som blir sjuka får bästa möjliga vård utan att behöva ställa sig i en kö och vänta, oavsett var i länet man bor. För att nå dit krävs förnuftiga beslut som inbegriper patientnära valmöjligheter, resurser som gör att vårdpersonalen mer effektivt kan ta omhand patienterna och ett politiskt ledarskap som vågar och kan fatta beslut som alltid sätter patienten i centrum. Vi uppfattar inte att detta politiska ledarskap finns för länets sjukvård idag. Hur länge ska detta få ske? Vad behöver hända innan den socialdemokratiska majoriteten vaknar till liv?
Debatt
Malin Petersson (m), Christer Jonsson (c), Anders Andersson (kd) och Lars Hamrin (fp) är samtliga regionpolitiker i Kalmar län.
Läs mer om