För många år sedan konstaterades det vid en utomstående revision (Ledningsbolaget) av landstingets verksamhet att de palliativa resurserna var ojämnt fördelade inom landstinget. Kalmar sjukhus hade ojämförligt bättre resurser att klara av att ta hand om patienter i livets slutskede och ge service till de mest sjuka. För att utjämna resurserna skulle Oskarshamns och Västerviks sjukhus få pengar till att skapa bland annat palliativa vårdplatser.
Sedan dess har ingenting hänt i Västervik som ökat möjligheterna till ett värdigt omhändertagande. Västervik beordrades att inom befintlig budget döpa om 2-4 platser inom sjukhuset till ”palliativa vårdplatser”. Detta lurar dock ingen. För att bedriva palliativ vård – alltså vård i livets slutskede - krävs utbildad personal och extra resurser dygnet runt och till detta saknas medel. När kommer pengarna från ”omfördelningen” som revisorerna efterlyser?
Uppföljning genom landstingets egen revision påtalade denna brist igen under senaste mandatperioden, men ingenting händer. Vi måste se till att de landstingspolitiker som väljs från vår norra länsdel bevakar våra medborgares intressen och inte låter bli att agera i detta ärende av karriärskäl.
Av jämlikhetsskäl ska varje invånare i landstinget ha samma rätt till sjukvård var man än bor i länet. Att det sedan är mycket enklare för stadsbor att besöka både hälsocentraler och sjukhus än för de invånare som bor i glesbygden är självklart. Men man får inte göra det onödigt svårt för glesbygdsborna att få hjälp genom att stänga filialerna i glesbygden där distriktssköterskor kan ta blodprover och lägga om sår mm.
Bättre att en frisk sköterska tar bilen dit en eller annan gång i veckan än att ett antal svårrörliga äldre patienter ska ta sej till hälsocentralen. Nu stängde majoriteten ner ett antal filialer i länet för att spara pengar på lokalhyran. Bättre hade varit att samarbeta om lokalerna med någon kommunal verksamhet som inte använder sina lokaler på heltid, t ex skolsköterskelokaler. De glesbygdsboende är också diskriminerade genom transportorganisationen vid sjukhusbesök, då de får vänta längre på transporter. Även ett enkelt besök kan ta en hel dag i anspråk. Vi måste av jämlikhetsskäl förbättra för de invånare i landstinget som inte bor på orter med egen hälsocentral.