Varför finns det skillnader i vård mellan könen?

Mer jämställd vård. Kvinnor och män behandlas olika inom sjukvården visas statistiken. Foto: Robert Ekegren / SCANPIX

Mer jämställd vård. Kvinnor och män behandlas olika inom sjukvården visas statistiken. Foto: Robert Ekegren / SCANPIX

Foto:

Västervik2006-08-02 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Pierre Edström, Kalmar, är ledamot i landstingsfullmäktige för folkpartiet liberalerna i Kalmar län och arbetar som landstingspolitisk sekreterare.Sverige har kommit ganska långt i arbetet för jämställdhet mellan kvinnor och män men vi har fortfarande mycket kvar att göra. Enligt hälso- och sjukvårdslagen är målet för hälso- och sjukvården en god hälsa och vård på lika villkor till hela befolkningen.
Får då verkligen kvinnor och män vård på lika villkor? Svaret är nej. Det finns skillnader mellan hur kvinnor och män bemöts, behandlas och medicineras.
Detta uppmärksammas bland annat i Socialstyrelsens rapport "Jämställd vård" 2004. Kvinnor får till exempel vänta längre på ambulans och på operation för grå starr, kvinnors hjärtinfarkter missas oftare, kvinnor får billigare och mer omoderna läkemedel och det saknas ofta statistik om kvinnors hälsa och sjuklighet. Detta är självklart helt oacceptabelt ur ett jämställdhetsperspektiv.
De biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor gör att många sjukdomar ser olika ut beroende på vilket kön patienten har. Trots detta utgår oftast forskning, medicinsk behandling och användning av läkemedel utifrån mäns symtom och villkor.
Ett exempel är hjärt- och kärlsjukdomar. När kvinnor får en hjärtattack drabbas de oftare än män av trötthet, andnöd och kväljningar vilket gör att de inte passar in i typexemplet för en hjärtattack och får därför inte alltid den vård de behöver på en gång.
På akutmottagningar får kvinnor ofta vänta längre än män på undersökning och EKG. Kvinnor med infarkt vårdas också i större utsträckning än män på vanlig vårdavdelning i stället för på intensivvårdsavdelning.

Det finns även andra skillnader i kvinnors och mäns tillgång till delar av den högspecialiserade vården. Män får i större utsträckning tillgång till dyra och avancerade behandlingar som by-pass-operationer och operationer mot grå starr. Även i behandlingen av hjärtsvikt och tillgången till nya och dyra läkemedel kan man se ett liknande mönster.
Könsskillnaderna inom vården kan vara svåra att upptäcka men kan få allvarliga konsekvenser för den enskilde. Det är viktigt att vi först och främst blir medvetna om skillnaderna men framför allt att vi ser till att något görs. Vi behöver fördjupade och bredare kunskaper om de könsrelaterade ojämlikheterna i hälso- och sjukvården.
Ett enkelt sätt att se dessa skillnader är att vi blir bättre på att ta fram könsuppdelad statistik. Sedan kan vi granska om skillnaderna är rimliga och beror på att vi har könsspecifika skillnader i hälsan eller om det är attityder och traditioner utan medicinsk grund som styr vilken vård som ges.

En jämställd vård kräver både kunskap och vilja hos beslutsfattare och anställda inom hälso- och sjukvården. I landstinget i Kalmar län har den borgerliga majoriteten, där folkpartiet medverkar, startat ett projekt kring jämställd vård.
Projektet Jämställd vård har syftet att synliggöra, medvetandegöra och analysera mäns och kvinnors olika villkor i vården i vårt landsting. Syftet är att öka patientsäkerheten och kvaliteten i vården. All statistik ska redovisas könsuppdelad. Vidare ska sjukvården kartläggas och analyseras utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Projektet ska öka kunskaperna kring jämställd vård och ta fram indikatorer för att mäta hur jämställd våren är.
Genomförandet är uppdelat i två delar - en nulägesanalys och en del för kompetenshöjning och lärande. Nulägesanalysen ska utifrån könsuppdelad statistik peka på prioriterade områden där vi ska arbeta för att uppnå jämställd vård. I delen för ökad kompetens och lärande om jämställd vård ska verksamheten diskutera hur jämställd vård påverkar det egna arbetet, vilka mätmetoder man ska arbeta med och vilken strategi som ska användas för att nå jämställd vård.

Det känns mycket märkligt att vi fortfarande år 2006 ska behöva uppleva att det finns skillnader i bemötande, behandling och medicinering i den svenska sjukvården beroende på om man är född till kvinna eller man.
Nu gäller det att ta tag i denna viktiga jämställdhetsfråga på allvar och fullfölja det arbete som pågår i landstinget. Som kandidat i landstingsvalet är detta en prioriterad fråga för mig.
DEBATT
Läs mer om