Varför jobbar Jeppe svart?

Siktar illa. Skatteverket skjuter mot fel målFoto: Hasse Holmberg/Pressens Bild

Siktar illa. Skatteverket skjuter mot fel målFoto: Hasse Holmberg/Pressens Bild

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-08-04 00:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Häromdagen presenterade Skatteverket en bastant (545 sidor!) rapport betitlad Svartköp och svartjobb i Sverige. I den påstås det att 800 000 svenskar någon gång jobbat svart och att vi svartjobbar för 120 miljarder om året.
Skatteverket hävdar också att det är egenföretagarna som står för huvuddelen av skattefusket - beräknad till 71 miljarder - genom att inte ta upp alla sina inkomster till beskattning.
Hur Skatteverket kommit fram till dessa siffror är inte alldeles klart. Slutsatserna tycks bygga en hel del på gissningar och uppskattningar, av typen: "Hur kan egenföretagare X deklarera så låg inkomst när han har så stiligt hus och ny bil dessutom? Här måste något vara fel!" Hur pass rimliga den typen av slutsatser är kan naturligtvis diskuteras, men det är inte metoden som använts eller summorna som nämns som är det principiellt intressanta.
Det som gör rapporten intressant är i stället de politiska implikationerna. Å ena sidan kommer den naturligtvis som en skänk från ovan till den företagarfientliga regeringen och spär ytterligare på fördomen att småföretagare är ett ohederligt släkte som bör hållas så kort som möjligt - den fördom som ligger till grund för den svenska näringspolitiken.
Men det är ett enögt sätt att läsa rapporten på. För den handlar inte om moral utan om skatteuppbörd.

För Skatteverket är det en fråga om alla de sköna skattemiljarder som går statens näsa förbi genom svartjobbandet - oavsett om detta uppskattas till 20 eller 120 miljarder. Ur Skatteverkets synvinkel är detta oacceptabelt, myndighetens uppdrag är att se till att vi betalar den skatt som vi enligt lag och förordning är skyldiga att betala. Inget märkligt med det.
Det som är märkligt är hur illa skattereglerna fungerar i praktiken och hur dåligt de överensstämmer med människors allmänna rättsmedvetande.
I det som i rapporten definieras som svartarbete ingår sådant som "vi gör inom vänkretsen, hjälper varandra", som Jan Erik Bäckman på Skatteverket förklarade det för en radiojournalist. Han har visserligen lagstiftningen i ryggen, men en lagstiftning som uppenbart går på tvärs med människors uppfattning om vad som är rimligt och riktigt. Och det är där problemet ligger.

I längden kommer människor nämligen inte att lojalt rätta sig efter skatteregler som de uppfattar som orimliga. En egenföretagare, som betalar över 60 procent av sin inkomst i olika skatter, anser helt enkelt inte att han gör något fel om han på sin fritid hjälper grannen att lägga golv mot kontant ersättning, utan kvitto. Han betalar nog i skatt som det är, tycker han.
Självklart är lagar till för att följas, även skattelagar. Men om inte systemet ska haverera måste det stå i rimlig samklang med människors uppfattning om rätt och fel. Det svenska skattesystemet har nått vägs ände. Skattelagstiftningen är svårgenomtränglig och inkonsekvent. Skatteuttaget är alldeles för högt och människor har för lite pengar kvar sedan skatten är betald. I stället för att jaga egenföretagare med blåslampa borde regeringen fundera lite på varför vi svartjobbar så mycket som vi tydligen gör och varför de flesta svenskar inte ens upplever svartjobb som fel.
Att göra små- och egenföretagarna till syndabockar för den svenska högskattepolitikens totala sammanbrott är inte bara orättvist, det är direkt dumt. Det är inte företagarnas fel att skattenivåerna gör det svårt - ibland faktiskt omöjligt - för dem att försörja sig.
LEDARE
Läs mer om