Värna om Systembolagets försäljningsmonopol
Sverige har och vill driva en restriktiv alkoholpolitik. Den har historiskt varit framgångsrik på så sätt att få människor i Sverige har drabbats av det missbruk, våld och misär som tyvärr följer i alkoholens spår. Genom att ta sin utgångspunkt i att staten ska stå för försäljning av alkohol har tillgängligheten begränsats, åldersgränsen och nykterhetskontroller har lättare upprätthållits.
Systembolaget. Folkpartiets riksdagsledamot Johan Pehrsson ser monopolförsäljningen som en nyckel i kampen mot ungdomars alkoholkonsumtion.Foto: JESSICA GOW /Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EG-domstolens utslag nyligen innebär att försäljningsmonopolet luckras upp ytterligare. Effekterna ska dock inte överdrivas eftersom skatten fortfarande ska betalas i Sverige även vid distansköp över Internet. De direkta ekonomiska drivkrafterna för att handla på distans blir små.
Risken för ökat drickande bland ungdomar oroar dock. Den som idag är för ung för att handla på Systembolaget kan eventuellt enklare köpa alkohol via nätet. Att upprätthålla åldersgränsen där är givetvis svårare än vid kassan i butiken.
Det ligger därmed ett stort ansvar på regeringen att snarast återkomma med förslag på åtgärder för att värna ålderskontroll också vid Internetförsäljning av alkohol till Sverige. Frågan om hur skatten på privatimport ska tas ut innehåller också frågetecken.
Detta i kombination med att många ungdomar allt oftare dricker alkohol som köps från kriminella personer som driver privata spritbutiker är farligt. Vi vet att denna kriminalitet i sin tur genererar annan allvarlig gränsöverskridande kriminalitet. Skatteskillnaderna mot våra grannländer driver dessutom på utvecklingen där människor bygger upp stora alkohollager i hemmen efter utlandsresor.
Utmaningarna är många och dagens verklighet kräver nytänkande istället för önsketänkande. Det krävs ett helhetsgrepp för att bevara och kunna fortsätta att utveckla Systembolaget. Systembolagets socialt motiverade försäljningsmonopol ska säkerställas - inte minst för folkhälsans skull.
Försäljningsmonopolet i Sverige har stora sociala fördelar som är både välutredda och väldokumenterade. Breda satsningar på åtgärder mot alkoholens akuta skadeverkningar är nödvändiga med fokus på ungas drickande. Möjligheten att handla via Internet kräver också åtgärder för att tillgängligheten för ungdomar ska begränsas och för att skatteuttaget ska upprätthållas.
De kriminella ligorna som säljer till ungdomar i Sverige måste också bekämpas. Alliansregeringens satsningar på tull och polis för att komma åt den illegala smugglingen är en viktig pusselbit, likaså att skärpa straffet för den grova langningen av alkohol till minderåriga. Inom ramen för EU-samarbetet anser jag att Alliansregeringen ska vara pådrivande för att arbeta för högre miniskatter på alkohol.
De flesta människor kan hantera alkohol på ett bra sätt. Vissa ska inte hantera den överhuvudtaget och dit hör våra ungdomar. Systembolaget behövs framförallt för att säkra deras hälsa. (SNB)
Debatt
Johan Pehrson är riksdagsledamot för folkpartiet i Örebro län, ledare för folkpartiets riksdagsgrupp och ledamot i riksdagens socialutskott.