Värna rättigheter för världens lärare

Västervik2014-04-28 00:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är det den Internationella arbetsmiljödagen. Det är en årlig internationell kampanj för att främja säkert, hälsosamt och anständigt arbete. Den 28 april är för övrigt också dagen som den fackliga rörelsen har vigt åt att hedra alla som har dött i arbetet.

Den fackliga tanken bygger på att vi blir starkare om vi håller samman i varje land och över gränserna. I Lärarförbundet håller vi ihop för att stärka lärarnas ställning så att de ska kunna göra bästa möjliga insats för alla barn/elever.

Rätt till offentligt finansierad utbildning av god kvalitet för alla och ett livslångt lärande är viktiga inslag för att säkra ett lands demokrati och välstånd. Världens regeringar har kommit överens om att alla barn senast 2015 ska rätt till grundläggande utbildning. Alla lärarorganisationer i världen är med i kampen för detta mål och där har rätten att organisera sig och lärarnas möjligheter att föra barnens och elevernas talan stor betydelse.

Men i många länder saknas mänskliga och fackliga rättigheter. Trots att fler stater undertecknat FN-organet ILO:s (International Labour Organisation) kärnkonventioner som förbjuder kränkningar av fackliga rättigheter.

Lärare hör till de yrkeskategorier i världen som allra mest utsätts för förtryck, förföljelse och mord. Lärare runt om världen har inte möjlighet att organisera sig för professionell utveckling eller för goda löner och arbetsvillkor. Lärarna fråntas rätten att utöva inflytande över sitt arbete och att samverka på nationell och internationell nivå.

En förutsättning för att vi ska kunna samarbeta med andra lärarorganisationer, och nå målet om en grundläggande utbildning för alla barn, är att lärare har demokratiska möjligheter, inte minst rätten att bilda fackföreningar. För att lärarorganisationerna ska kunna verka fullt ut måste de ha grundläggande demokratiska rättigheter såsom organisations-, förhandlings- och konflikträtt.

Det finns ett starkt internationellt engagemang bland Lärarförbundets medlemmar. Många lärare har kommit till Sverige från andra länder eller arbetat utomlands. Därför är den Internationella arbetsmiljödagen viktig för oss även om vi lever och verkar i ett land där kränkningar av fackliga rättigheter är relativt sällsynta. Idag sänder vi en tanke till alla de som riskerar sina liv för rätten att organisera sig fackligt och som kämpar för rätten till ett säkert, hälsosamt och anständigt arbete.

Läs mer om