Många har uttryckt sin oro att våra ungdomspoliser kan försvinna i Västerviks kommun, farhågorna har ventilerats både i reportage och genom insändare. Jag har precis samma uppfattning som alla oroliga skribenter att vi behöver ungdomspoliserna.
Syftet för ungdomspoliserna är att förebygga brott och på ett tidigt stadium skapa bra relationer och förtroende hos våra barn och ungdomar i hela Västerviks kommun. Ungdomarna har oftast en bild av polisen som inte stämmer och lär man sig känna poliserna så faller den bilden och polisen har mycket att tjäna på när det gäller att klara upp brott som oftast ungdomarna har kännedom om.
Det finns inget som är så viktigt som förebyggande arbete, speciellt när det gäller barn och ungdomar. Man måste jobba strategiskt och långsiktigt. Där kan man spara in både pengar och lidande. Kan man komma in i ett tidigt skede finns det stora möjligheter att påverka och förändra de unga. Ungdomspolisernas närvaro kan få ungdomar att nå en insikt om sig själva, inse allvaret kring till exempel snatterier, skadegörelse, droger, misshandel och kanske också förstå en brottsutsatt persons lidande. För att lyckas inom detta område krävs samverkan mellan olika aktörer där en av de viktigaste aktörerna är just ungdomspoliserna och lyckas man med det ger det med största sannolikhet ett mycket bra resultat för hela samhället. När polisen utreder ett brott där den misstänkte är under 18 år ska utredningen ske så snabbt som möjligt. Det är viktigt för att utredningen ska bli så bra som möjligt och för att kopplingen mellan brottet och straffet ska bli tydlig.
Ungdomars brottslighet är komplex och det finns inga enkla lösningar. Enligt forskningen behövs brottsförebyggande insatser från många håll i samhället, såsom skola, socialtjänst och fritidsverksamhet. Det är polisens ansvar att informera socialtjänsten om de ungdomar vi bedömer löper risk att hamna i brottslighet, så att socialtjänsten kan ge dem och deras familjer det stöd och den hjälp de behöver. Det måste även kännas tryggt för lärarna att kunna vända sig till ungdomspoliserna för att rådfråga om något känns misstänkt. Narkotika är oftast en inkörsport till grövre brottslighet, därför är det viktigt att stoppa drogmissbruk innan unga fastnar i kriminalitet. Just nu tar många unga de populära nätdrogerna trots att de oftast inte har en aning om vad de stoppar i sig.
Polisen arbetar med sociala insatsgrupper för unga som riskerar att bli kriminella. Det är ett uppdrag från regeringen där Rikspolisstyrelsen har ansvar att stödja arbetet med sociala insatsgrupper. Det står inskrivet enligt polismyndigheternas i Kalmar och Kronobergs läns verksamhetsplan för 2014, att ungdomarnas bruk av narkotika och alkohol ska minska, vilket i sin tur leder till att våldsbrott utomhus och skadegörelse ska minska. Detta genom att arbetet ska grundas på ett långsiktigt förebyggande polisarbete med en aktiv kontaktskapande och uppsökande verksamhet i de miljöer där ungdomar vistas.
Jag anser med stöd av ovanstående att ungdomspoliserna i Västerviks kommun bör prioriteras!