Västerviks urologi klarar vårdgarantin
Lördagen den 5/5 publicerar VT en icke underskriven artikel med rubriken "Oacceptabla väntetider till urologin" där Lisbeth Lindgren (fp) i ett pressmeddelande hävdar att väntetiderna inom urologin är långa och föreslås åtgärdas med bland annat nya satsningar på specialutbildade sjuksköterskor och uroterapeuter som uppges vara försummat.Båda dessa uppgifter är för vår klinik missvisande!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Urologer från Västervik bemannar varje vecka urologmottagning i Oskarshamn där även avancerade undersökningar och mindre ingrepp kan göras på den dagkirurgiska avdelningen.
Övriga ingrepp görs, sedan den politiskt beslutade stängningen av operation efter kontorstid i Oskarshamn i april 2004, i Västervik. Här finns jour och tillgång till operation för eventuella komplikationer dygnet runt vilket är nödvändigt för att garantera god patientsäkerhet.
De förkortade väntetiderna och den ökade produktionen för urologin, som i landet utgör en bristdisciplin, har genomförts tack vare:
? Rekrytering och egen utbildning av urologer. Vi har för närvarande fyra specialister. Samtliga har universitetssjukhusutbildning. Tre är disputerade och en är utbildningsläkare. Till hösten rekryteras ytterligare en specialist som påbörjat sin utbildning hos oss och senaste åren varit verksam på Sahlgrenska, Göteborg.
? Klinikintern prioritering, där mottagning och operation prioriterats på dagtid för urologerna i förhållande till jourarbete. Detta har gjorts trots att vårt jouruppdrag ökat väsentligt efter stängning av kirurgjour och operation på jourtid i Oskarshamn.
? Utbildning av specialistsjuksköterskor inom urologi. Vi har fem stycken som även är verksamma i Oskarshamn och Vimmerby. Dessa utför en viktig och stor del av självständigt utrednings- och mottagningsarbete för både godartade sjukdomar och symptom som urininkontinens och för tumörsjukdomar vilket avlastar läkargruppen, utgör en utveckling av sjuksköterskeprofessionen och innebär en god patienttillgänglighet med daglig telefonrådgivning.
? Prioritering av väntelistfunktion där en väntelistekoordinator arbetar på heltid i samverkan med olika team inom kliniken och med remittenter och är dagligen tillgänglig för patienter. Arbetet med väntelistorna är och ska vara en dynamisk process där vi hela tiden kan göra omprioriteringar utifrån patientönskemål och nytillkomna symtom.
Vi har alltså en för landet mycket stark urologsektion, som utgör en tillgång för länet. Även om den aktuella artikeln är missvisande och direkt felaktig välkomnar vi nya satsningar inom urologin, där utvecklingen, liksom på övriga kirurgiska områden, går fort och är kostnadsdrivande. I en hårt pressad landstingsbudget bör dock nya satsningar ske inom områden som inte redan är genomförda.
Två av våra specialister är disputerade inom njurstenområdet och inför landstingets förnyande av utrustning för stötvågsbehandling av njursten (ESWL) vore det naturligt att satsa hos oss!
Liksom för övriga områden på kliniken är urologin knuten till relevanta kvalitets- och tumörregister och uppvisar där goda resultat.
Förutom samverkan inom landstinget har vi på alla områden ett medvetet och aktivt samarbete med i första hand Universitetssjukhuset i Linköping för att garantera invånarna i vårt upptagningsområde vård på bästa nivå. Exempelvis ligger våra resultat för ändtarmscancer och bröstcancer över rikssnittet och finns via olika kvalitetsregister öppet redovisade.Fotnot: På fredag kommer ytterligare en artikel av Kenth Johansson och Inge Höjgaard. Den handlar om hotande sparkrav på kirurgiska kliniken i Västervik.
DEBATT
Kenth Johansson är docent och verksamhetschef för kirurgkliniken vid Västerviks sjukhus. Inge Höjgaard är medicine doktor och sektionsansvarig för urologi vid Västerviks sjukhus.