Medan Ryssland under Putin i snabb takt utvecklas i auktoritär riktning ökar splittringen i Västvärlden. EU:s sönderfall har pågått under en längre tid och förvärras efter Storbritanniens beslut att lämna unionen. Beslutet kommer att medföra en maktförskjutning från EU:s ekonomiskt och mer stabila norra områden till de instabila och svagare medelhavsländerna.
Populistiska partier med förenklade budskap har haft stora framgångar i nästan hela Europa och uttrycker ofta sympatier och beundran för Putin. Som exempel kan nämnas franska Nationella Frontens framgångsrika ledare Marine Le Pen.
I tidigare europeiska kommunistiska lydstater med avsaknad av demokratiska traditioner inskränker de styrande de demokratiska fri- och rättigheterna. De auktoritära tendenserna har särskilt uppmärksammats i Polen, Ungern och Kroatien. Nynazistiska partier har sett dagens ljus i flera europeiska länder. Gyllene Gryning i Grekland är mest uppmärksammat.
I USA är splittringen stor både mellan och inom de båda statsbärande partierna. Den omstridde presidentkandidaten Trump har gjort uttalanden som tolkats som beundran för Rysslands starke ledare Putin.
Trumps signaler att USA med honom som president inte säkert kommer att låta Nato ingripa till Baltikums försvar i händelse av rysk aggression har skapat oro i både Baltikum och Sverige där Gotland är en viktig komponent i egenskap av Östersjöns lås. Uttalandet och den växande instabiliteten i många europeiska stater är glädjeämnen för Putin.
Det militära ingripandet i Syrien med aktivt stöd till diktatorn al Assad stärker även Rysslands inflytande i Medelhavsomrodet där Ryssland sedan tidigare har en militärbas.