Vem gynnas av den nya "avgiften"?
Dålig kompromiss. Den kommunala fastighetsavgiften, som ska ersätta fastighetsskatten vid årsskiftet, ter sig allt mer som en högst diskutabel konstruktion. Att över huvud taget kalla konstruktionen för en kommunal avgift är bara det märkligt, eftersom den inte är kommunal i någon rimlig mening.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Detta har kommunledningen i Västervik uppmärksammat. Kommunstyrelsens arbetsutskott är enigt om att fastighetsavgiften inte är någon bra idé, vilket man skriver i sitt remissvar. "Syftet med en kommunal fastighetsavgift uppfylls inte när staten tar pengarna direkt.", sa kommunalrådet Harald Hjalmarsson till VT på onsdagen, och tydligare kan det knappast sägas.
Nu vet ju Hjalmarsson och kommunledningen i Västervik lika bra som vi att den "kommunala" fastighetsavgiften är en kompromiss, ett sätt att få igenom ett avskaffande av fastighetsskatten som det annars inte funnits majoritet i riksdagen för. I politiken måste man kompromissa, alla kan inte få igenom allt och praktisk politik handlar oftast om att försöka vaska fram det som är riktigt viktigt och ge avkall på det som inte så viktigt. Någon är alltid missnöjd. Men problemet med den sittande regeringen är att den håller på att kompromissa bort allt som är viktigt utan att få någonting tillbaka.
Fastighetsskatten avskaffas förvisso, men i stället får vi en kommunal avgift som inte är kommunal och som i stor utsträckning kommunerna inte kommer att se röken av. Dessutom kommer vi att få betala den avskaffade fastighetsskatten med en höjd reavinstskatt, exakt hur stor den höjningen blir vet vi inte ännu. Dessutom betalar vi redan med kommunalskatten de tjänster som "avgiften" avses finansiera. Och så vidare.
Det hade inte varit omöjligt att avskaffa fastighetsskatten tvärt av, utan kommunala avgifter eller skattehöjningar. Vi klarade oss utan fastighetsskatten rätt länge och om statens intäkter minskar så får ju staten helt enkelt anpassa utgifterna efter det. Men den diskussionen mäktar regeringen inte med. Tanken att minska den offentliga sektorns omfattning är för djärv och för farlig - det ska petas i existerande system men inte göras några genomgripande förändringar. Den politiken kommer Alliansen inte att vinna valet 2010 på.