Hur är det ställt med a-kassan? I vårdagarna kom rapporter om att ersättningen från många a-kassor hamnat i nivå med försörjningsstöd från socialen.
”Varför ska man betala in pengar till en a-kassa som är svår att få ut, dyr att vara medlem i och som inte ger stort mycket mer än att gå till socialkontoret?” frågar sig nog många.
Borgerliga politiker gnuggar händerna, genom medvetna beslut har de gjort a-kassan så dålig att snart ingen vill vara med i den. De vet hur svaga vi arbetande och arbetslösa blir utan en rimlig ersättning vid arbetslöshet. Den som är arbetslös utan bra ersättning är benägen att ta ett arbete till låg lön eller dåliga villkor och blir en konkurrent till de som har arbetet kvar. En hög a-kassa skyddar alltså inte bara den arbetslöse från fattigdom, den skyddar också lönerna och arbetsvillkoren från att försämras.
Detta samband är politikerna medvetna om, men talar tyst om det. ”Det ska löna sig att arbeta” säger de istället och höjer avgiften till a-kassan för att finansiera jobbskatteavdraget. Också det är lönesänkande då vi som arbetar får sämre argument att höja våra löner eftersom skatten är låg. ”Löna sig att arbeta” är alltså tomt prat som vi inte ska låta oss luras av.
Det finns tre bra skäl att strida för högre a-kassa:
För det första, att skydda lönerna för de som arbetar, vi vill ha bra arbeten till bra villkor.
För det andra, att den som är arbetslös inte ska få ett sämre liv för att ett företag lägger ner eller för att politikerna genomför nedskärningar, vilket är två huvudorsaker till arbetslösheten.
För det tredje, den som är arbetslös måste kunna fortsätta konsumera för att hålla uppe efterfrågan så att ekonomin hålls igång.