Vem kan ta semester?

Småföretagsproblem. Vad innebär det att ha semester? "Slå av telefon, stänga av datorn, inte läsa några mail - vara onåbar", tyckte många av nästan 2 000 företagare som deltagit i FöretagarFörbundets enkät om småföretagarens semestervanor. Det målet - tämligen anspråkslöst anser de flesta av oss - är det inte många av småföretagarna som uppnår. Hälften av småföretagarna tar mindre än två veckors semester och två av tio tar ingen semester alls, eller på sin höjd någon enstaka dag då och då. Man ska också hålla i minnet att de flesta småföretagare arbetar betydligt mer än normala arbetsveckor - 15 procent arbetar mer än 60 timmar i veckan.

Västervik2007-07-23 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Löntagare har haft fem veckors lagstadgad semester sedan slutet av sjuttiotalet. Många har nu mer än det. Men företagaren/arbetsgivaren har ingen lagstadgad rätt till semester över huvud taget. Småföretagaren måste i första hand se till att de anställda kan ta ut sin semester, och får sin lagstadgade semesterlön. Men någon måste ju arbeta i företaget även under sommaren - en småföretagare som överger sina kunder i fem veckor har snart inget företag kvar.
FöretagarFörbundets undersökning visar åter hur illa socialförsäkringsystemen är anpassade till småföretagarnas verklighet. Det är det riktigt stora företagen som är basen för regelverken och det är deras villkor som lagstiftaren tagit hänsyn till. Småföretagarnas vardag är osynlig för lagstiftaren.

Det är dags för en förändring. Och då inte bara av semesterreglerna utan av alla de regleringar och lagar som styr och begränsar små- och medelstora företags möjligheter att utvecklas. Några exempel: Reglerna för anställning och uppsägning. De så kallade 3:12-reglerna, som reglerar hur småföretagare får investera i det egna företaget. Alla de handlingsplaner och program som måste skrivas och som tar upp en helt oproportionerligt stor del av småföretagarens tid. Sjuklönereglerna. A-kassereglerna, som missgynnar egenföretagare på ett helt oanständigt sätt. Beskattningsreglerna som gör det svårt att hitta riskkapital.
Ett rejält dagsverke för regeringen och näringsminister Maud Olofsson. Hon inledde sin statsrådskarriär med välkommet hög svansföring i småföretagarfrågor, men än så länge har det varit betydligt mycket mera snack än verkstad.
Det är dags att övergå till handling.
Läs mer om