Vems fel är det?

Psykiatrin i fokus. Efter förra veckans obegripliga illdåd utanför Jönköping, då en psykiskt sjuk man knivdödade en åttaårig pojke, blir frågorna om hur den svenska psykvården fungerar åter brännande aktuella.

Västervik2007-01-29 00:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När sådana här saker inträffar ? till synes oförklarliga våldsdåd som drabbar helt oskyldiga som inte ens känner gärningsmannen ? då vill vi gärna ha en syndabock. Det måste vara någons fel att det gick som det gick, någon utöver gärningsmannen, alltså.
Så vems fel är det att detta händer? Läkarens, som i höstas föreslog att mannen skulle skrivas ut från den psykiatriska vård han var dömd till efter ett tidigare våldsdåd? Länsrättens, som godkände ansökan om utskrivning? Åklagarens, han som tillstyrkte frigivningen? Då ansågs risken för återfall ?obefintlig?, vilket förvisso är ett djärvt antagande som man som lekman förundras över att en ansvarig läkare vågar göra. Hur vet man att risken är ?obefintlig?? Det kan den ju aldrig vara. Är felet verksamhetschefens vid sjukhuset i Jönköping där mannen vårdades?

Nej, självklart inte. Ingen av dessa personer bär ansvaret för vad som hände i Norrahammar i torsdags i förra veckan. Om de vetat vad vi vet nu ? att mannen uppenbarligen inte var botad utan fortfarande sjuk ? hade han naturligtvis aldrig släppts.
Detsamma kan sägas i samtliga de fall med psykiskt sjuka människor som begått uppmärksammade våldsbrott under senare år. Hade man vetat vad som skulle hända hade de inte skickats hem från psykakuten, eller var de nu sökt hjälp.
Men kruxet är att man inte kan veta. Man kan aldrig veta. Det är oerhört svårt - förmodligen omöjligt ? att skapa helt effektiva skydd mot den här typen av brott, om vi vill ha kvar ett samhälle med åtminstone ett uns personlig frihet och integritet.

Men mycket kan göras för att minska riskerna. Den nationelle psykiatrisamordnaren Anders Milton föreslog i höstas en rad sådana åtgärder. Ett av hans förslag är att personer som skrivs ut från rättspsykiatrisk vård ska få öppenvård med särskilda villkor. Deras bostäder ska kontrolleras, liksom att de inte använder droger och hur de sköter sin medicinering - något som ofta brister för den här gruppen patienter. Ingen ska tillåtas att falla mellan stolarna.
Anders Miltons förslag är kloka och borde redan ha blivit verklighet. Bollen är nu justitieminister Beatrice Asks. Förhoppningsvis agerar hon fort.
Läs mer om