Verkliga företagare är grunden
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tack Sharad för ditt svar. Du undrar om trovärdigheten i mitt tidigare inlägg och svaret på den frågan är att det är mycket hög trovärdighet. Varför påstår jag det? Jo, vi grundar allt vi säger på vad våra medlemmar tycker. Vi genomför med regelbundenhet undersökningar för att inhämta åsikter. Resultatet av sådana undersökningar brukar resultera i rapporter likt den jag refererade till i mitt tidigare inlägg (VT 23/11).
Du visar ett tydligt förakt för företagare när du säger att man vill avskeda godtyckligt. Företagare vill hellre att verksamheten ska växa, fler kunna anställas och för att man ska kunna göra det krävs en rörligare arbetsmarknad och ett regelverk som inte sätter onödiga käppar i hjulet. Cirka 15 procent av företagen i Kalmar län ser arbetsrätten som ett hinder för den expansion man vill göra (Småföretagsbarometern hösten 2006) Sverige behöver fler personer som vågar starta och driva företag för Sveriges småföretagare är en av de starkaste jobbskaparkrafterna i landet. Som Företagarnas ordförande Jan Carlzon sa: "Jag har en ny dröm för Sverige, en dröm där vi går från jante till hjälte - att våga starta eget. Jag ser hellre människor som utvecklar flygplan än människor som utvecklar fallskärmar."
Du säger att LAS och kollektivavtal behövs för att hindra företagen att flytta utomland. Att flytta verksamheten utomlands är sällan eller aldrig ett alternativ för våra medlemmar. Man lever sitt liv med sitt företag och sina anställda, ofta på den ort där företaget funnits under lång tid.
Om fackliga företrädare hade värnat de anställda lika mycket som företagare gör hade till exempel blockaden av en restaurang i Göteborg inte skett. Avtal under tvång är i Sverige ogiltiga enligt Avtalslagen. Fackets rätt att genom blockad tvinga fram kollektivavtal är ett avsteg från denna grundläggande rättsprincip. Om kollektivavtal är bra eller dåliga har jag ingen synpunkt på. Däremot är jag benhårt bestämd på en sak; ett avtal skall vara frivilligt från båda parter! Allt annat är en skam för ett rättssamhälle.
Det krävs en förnyelse av svensk arbetsrätt. Det är en otidsenlig modell som har funnits sedan industrialismens barndom men som nu behöver reformeras. Målet för en sådan reform måste vara att de företag som vill stå utanför de centrala lösningarna också ska kunna göra det.
Förändringar som ska genomföras ska måste ha relevans och vara av den karaktären att det berör ett större antal, annars ökar bara krånglet. En viktig förutsättning för ett konstruktivt förändringsarbete är synen på företagaren. Om man ser företagare som profithungriga slavdrivare krävs mycket regler och lagar.
Ser man däremot företagaren som en människa som drivs av en vilja att förverkliga sina drömmar, en människa som är i behov av bra medarbetare och därför värnar sina anställdas behov, då är detaljstyrning från lagstiftarna inte lika nödvändig.
DEBATT
Johnny Rönnfjord är regionchef för Företagarna.