Vi bör välkomna globaliseringen

En globaliserad marknad. Föräldrarna i Beijing och andra storstäder i Kina kan dra nytta av svensk teknologi menar Magnus Andersson Foto: Greg Baker/Scanpix

En globaliserad marknad. Föräldrarna i Beijing och andra storstäder i Kina kan dra nytta av svensk teknologi menar Magnus Andersson Foto: Greg Baker/Scanpix

Foto:

Västervik2007-03-22 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Sverige förs idag en debatt om huruvida globaliseringen är bra eller inte. Flera debattörer, däribland jag själv, hävdar att de viktigaste argumenten för ett utökat utbyte mellan länder är att om varor och pengar korsar gränser så gör inte soldater det. På samma sätt kan man argumentera för slopade tullar och subventioner till svensk produktion utifrån att det endast är genom handel med oss som utvecklingsländerna kan ges möjlighet att bygga sitt välstånd.
Att tro att endast bistånd kan bygga ett land är naivt. Genom demokratisering och handel ges enskilda medborgare, föreningar och små företag möjligheten att komma bort från barnarbete och skapa ekonomisk utveckling.

Men det finns också klart viktiga delar för oss i Sverige att heja på globaliseringen. Vad vore egentligen Sverige utan alla influenser från andra länder? Kläder, mat, människor, medier och mycket annat härstammar från andra länder som vi idag kallar svenska.
Men det är också så att man i många utvecklingsländer producerar varor och tjänster som du och jag skulle vilja ha, men inte får köpa för att politiker i Sverige och EU bestämt att de ska vara belagda med så höga tullar att det inte blir lönsamt att sälja till oss.
Samtidigt måste man se globaliseringens möjligheter för oss i Sverige.
Tänk vilken marknad Kina är nu när de börjar utvecklas ekonomiskt.
När ekonomin förändras kommer inte föräldrarna att acceptera att det i de 80 största städerna inte går att ha barnen ute för luften är så dålig, eller att vattnet inte går att dricka. Svensk teknik för att rena luft och vatten skulle kunna göra så mycket nytta och ge så många jobb i Sverige.
Högteknologi och kunskap kommer att göra att Sverige inte bara klarar sig bra i globaliseringen, det kommer dessutom göra att utvecklingsländer får möjlighet att bygga välstånd och genom vår teknik kan få hjälp att skapa bättre miljöer.
Men mycket bygger på att vi välkomnar globaliseringen och inte är rädda för den.
DEBATT
Magnus Andersson är vice förbundsordförande i centerpartiets ungdomsförbund CUF.
Läs mer om