Vi säger basta till julsvinnet

Västervik2013-12-24 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen är här med massor av god mat. I juletid träffar vi också många nära och kära vänner runt det traditionella julbordet. Men när vi njuter av gemenskapen är det också värt att tänka på hur mycket mat som kastas bort just under juletid. Det är ett både ekonomiskt, miljömässigt och moraliskt ansvar att undvika onödigt matsvinn.

Vi måste bli medvetna och hitta gemensamma lösningar för att förändra vårt beteende. Svensk jultradition handlar också om att ta reda på maten, att spara det bästa till julen och använda alla delarna av djuret. Vi har erfarenhet från att arbeta med livsmedel och i jordbruk och är uppväxta i en bondekultur där allt gjordes för att i möjligaste mån spara och återanvända. Att använda våra sinnen och lukta, känna och smaka på maten måste återigen bli naturligt.

Vi måste lära våra barn att värdera maten på samma sätt man tidigare varit tvungen till. Ofta slängs mat efter bäst före-datum och vi litar blint på märkningar. Vår gemensamma utmaning är att förändra vår attityd till mat för att återgå till bondekulturen och ersätta den sorts plastkultur som har växt fram. Vi kan börja med att förmedla värdet av maten till våra barn och visa dem vikten av att använda sina sinnen, både hemma och i skolan.

Varje år slängs runt 60 kilo ätbar mat per person i Sverige – det motsvarar kostnaden för en hel månads mat! Alla som vill kan ta ansvar och göra skillnad. Hemma i ditt kök och i ditt kylskåp. Det finns enkla sätt att minska svinnet, speciellt under julen. Planera dina inköp, förvara maten rätt och ta inte fram mer än vad som du tror går åt.

Det är spännande att se att så många har blivit mer engagerade och delaktiga i att minska svinnet. Det finns många bra initiativ för att minska svinnet runtom i landet. Hemma kan alla bidra genom att kyla ner den julmat som inte ska ätas med detsamma och att ställa ut den mat som inte får plats i kylen etcetera.

Vi är engagerade i Europaparlamentet och i riksdagen för att förebygga matsvinn och arbetar med att engagera matbranschen och handeln för att ta sin del av ansvaret. Matkedjorna och restauranger har en unik möjlighet att minska svinnet. I deras dagliga kontakt med kunder under julruschen träffar de tusentals människor som handlar mat och därmed kan de påverka i form av bra tips om lagring av mat och återanvändning av rester. De bra initiativ som är på gång måste bli fler, förstärkas och utvidgas.

Sist men inte minst vill vi önska dig och dina nära och kära en riktigt god jul. Njut av den goda julmaten men skänk också en tanke till dem som inte har samma möjlighet.

Läs mer om