Regering och riksdagen har slagit fast för fyra år sedan att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Kommunfullmäktige beslutade den 28 februari 2008 att bilda Västerviks Biogas AB. Beslutet grundade sig på den strategiska planen 2008 -2010 och den anger som mål att ”Utsläppen av klimatförändrande växthusgaser minskas. Västerviks kommun ska bli ett föredöme i arbetet att förena tillväxt med en övergång till förnyelsebar energi”.
Västerviks kommun stöder också Regionförbundet i Kalmar läns mål att till 2030 bli en fossilbränslefri region. Transportsektorn utgör en mycket stor källa till fossila koldioxidutsläpp. Västerviks kommun är en glest befolkad och ytmässigt en stor kommun, bil beroendet är med andra ord stort. Allting sett i ett sammanhang så passar det väl in i, att Västerviks kommun på olika sätt aktivt engagerar sig i miljöanpassade drivmedel.
Biogas är ett sådant drivmedel som är anpassat till fordonstrafik. Västervik Biogas AB beräknade att de första två-tre åren skulle generera ett underskott, men åren därefter beräknar man hämta in detta.
VD för bolaget, Bruno Nilsson rapporterar att styrelsen för bolaget har tagit en budget för 2014 med ett överskott av storleksordningen 200 000 kr och för 2015 kan överskottet väntas bli cirka 500 000 kronor.
I augusti 2017 startar en ny upphandlad kollektivtrafik i länet och där har biogas prioriterats som bränsle för de bussar som utgår från orter där det finns biogas. Eftersom Västervik Biogas AB drivs tillsammans med Linköpings kommun och dess dotterbolag Tekniska Verken finns mycket kunskap och lärdomar. Linköpings kollektiva bussnät drivs idag med 100 procent biogas.
Dessutom startade 2013 en ny verksamhet inom det nya Biogas Research Center vid Linköpings Universitet, för utveckling och forskning inom biogas. Bolagets styrelse består av ledamöter från både Västerviks kommun och Linköpings kommun.
På Torgny Kindhs frågor i Västerviks-Tidningen (30/12) är svaret
1. Ja.
2. Budget är framtagen till 2015 och den har vi tillgång till.
3. Det är en politisk fråga till övriga kommuner i Kalmar län.
4. Nej.